WK Finn en 470 zeilen dag 4: gebroeders Coster komen goed terug, 470 dames afgelast + video

Gebroeders Coster zeilen 470Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kwamen vandaag wel in actie maar er werd geen wedstrijd gezeild. Het was bloedheet in Melbourne als gevolg van de aflandige wind. Uiteindelijk stabiliseerde de wind, maar vervolgens brak het onweer los, vergezeld met indrukwekkende bliksemschichten. Gevolg; de wedstrijden voor de dames afgelast.

De Koning en Berkhout moeten nog één wedstrijd zeilen in de voorrondes van dit wereldkampioenschap voordat het wedstrijdcomité de 58 deelnemende damesteams kan indelen in een goud en een zilver groep voor de zes resterende finaleraces.

De Nederlandse, drievoudige wereldkampioenen staan tweede in het algemeen klassement. Op 27 januari wordt meer wind verwacht maar het is nog niet besloten of morgen ook al finalewedstrijden worden gezeild. Het wedstrijdcomité beslist dat aan de hand van de weersomstandigheden in de ochtend van 27 januari.

De Koning en Berkhout waren ontspannen over de situatie en analyseren hun directe tegenstanders. “De Italianen die aan de leiding gaan, staan eerste op de wereldranglijst en de Australiërs die ons op de hielen zitten, wisten vorig jaar nog de pre-olympische wedstrijden te winnen. Dus we zijn in goed gezelschap.”

Heren 470

Op de baan van de heren 470 zeilers kon wel gestart worden, hoewel het met hangen en wurgen was. Sven en Kalle Coster zeilden een goede race in de lastige condities. Ze eindigden als vierde in de laatste race van de voorrondes. Hiermee herstelden de broers zich enigszins van hun resultaat van 25 januari. Ze staan nu 15de in het tussenklassement. De lichtweerspecialisten uit Italië, Gabrio Zadonac en Andrea Trani gaan aan de leiding. Er zijn 94 deelnemers.

Staand op het gele zand van Mordialloc beach, onder de rook van Melbourne reageerde Kalle Coster als eerste. "Morgen begint het pas echt als we in de Gold Fleet zitten. De meeste deelnemers hebben nu wel een slecht resultaat gevaren en het staat heel dicht bij elkaar."

Moeilijke omstandigheden? "Ja, vlak voor de start windkracht vier, tijdens de start windkracht twee. Maar onze strategie klopte en we zeilden van vlaag naar vlaag en we pakten op het juiste moment onze winst," besluit Kalle Coster.

Sven Coster voegt toe. "Het is heel vermoeiend zeilen in deze onvoorspelbare omstandigheden. Je kan zo van plek twee naar plek 20 terugvallen. Je moet heel erg opletten. En we waren heel gebrand om het goed te doen. Dat vreet energie."

Finn klasse

Pieter-Jan Postma had een rustdag vandaag. Op 27 januari komt de Finn zeiler weer in actie. Er staan nog vier wedstrijden op het programma gevolgd door een Medal race op 30 januari. In de Finn klasse is geen sprake van een indeling in verschillende groepen. Alle 83 zeilers starten in een groep gedurende de hele serie. Postma staat zesde in het algemeen klassement.

Postma beschrijft zijn dag: "Vanochtend zijn we de dag begonnen met een overleg met de coaches (Cees Scheurwater en Jaap Zielhuis). We hebben onze taken en verwachtingen besproken. De rest van de dag heb ik filmpjes gekeken en wat mailtjes verstuurd aan het thuisfront. Zijn mijn vrienden ook weer op de hoogte. En uiteraard heb ik ook geslapen, een energy refill. Daar zijn rustdagen tenslotte voor."

Maar de energieke Postma heeft liever geen rustdag," Ik knal liever in een keer door. Rust is eigenlijk niet nodig voor mij, ook al is het zeilen in de Finn erg zwaar."

Kijk voor uitslagen en informatie op:
www.sailmelbourne.com.au

Foto © Sport the library / Jeff Crow

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: