Groupama 3 op schema, ondanks klein technisch probleem

Groupama 3Op de derde dag in haar poging om het record in de Jules Verne Trofee scherper te stellen, heeft GROUPAMA 3 de Canarische Eilanden achter zich gelaten. Franck Cammas en zijn 9-koppige bemanning telden zaterdag 26 januari om 23u00 GMT 115 zeemijl voorsprong op recordhouder ORANGE II.

De nacht voordien was het nochtans werken geblazen aan boord de maxi trimaran. De zuidoostenwind varieerde van 10 tot 40 knopen, waardoor de bemanning gans de nacht in de weer was met het uitvoeren van zeilwissels.

Ook aan de kaartentafel had men zijn handen vol gehad om de beste route te vinden vanaf kaap Sint Vincent (Zuid-Portugal). Uiteindelijk beslisten de schipper en de zijnen om onder de eilanden van Madeira te blijven en de Canarische Eilanden ten westen te passeren. Een kleine omweg omwille van een eerder ongewone weersituatie. Tussen Madeira en de Canaries hadden ze hun route naar het zuidwesten verlegd, om een betere windhoek te behouden. De snelheidsmeter tikte tussen de 25 en 30 knopen in een 15 knopen sterke zuidooster die langzaam aantrok.

Werken geblazen aan boord Groupama 3Bemanning Groupama 3 in de weerTegen zondag zou de wind moeten krimpen naar het oosten, waardoor opnieuw een meer zuidelijke koers zou kunnen gevaren worden en Kaapverdië al snel aan de horizon zal verschijnen.

En dan was er nog een klein technisch probleem met … een haak. Een sluiting die de gennaker bovenaan de mast blokkeert was verbogen. Loïc Le Mignon werd tot twee keer toe in de mast gehesen en kon het probleem voorlopig herstellen. Tijdens dit manoeuvre werd om veiligheidsredenen tweemaal 'halt' gehouden.

Ondanks dit oponthoud en het feit dat Cammas door de zwakke wind nog niet het volledige potentieel uit GROUPAMA 3 heeft kunnen halen, ligt de maxi trimaran toch nog voor op het recordschema. Ook Bruno Peyron had destijds aan boord van ORANGE II in dit deel van het parcours weinig wind, en moest bovendien nog afkruisen. Dus zou logischer wijze aan het einde van dit weekend de voorsprong van de groene bolide nog moeten uitgebouwd worden. Aan dit ritme zal men de evenaar in minder dan 7 dagen bereiken.

www.cammas-groupama.com
foto's Yvan Zedda

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: