Vier overwinningen voor Nederlandse zeilers tijdens WK zeilen + video

Pieter-Jan PostmaDe zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zeilden goede resultaten in Melbourne Australië op de 5e dag van het WK zeilen. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen twee races, Pieter-Jan Postma en de Broers Costers wisten elk ook een overwinning op hun naam te schrijven.

Vanmorgen lag Port Phillip, zoals de enorme baai door de Australiërs genoemd wordt, er nog vredig bij. Maar gedurende de dag nam de wind, voor het eerst in deze serie, toe tot windkracht vijf met uitschieters naar zes. Al snel stonden op het wedstrijdwater ook extreem korte en steile golven, goed voor spectaculaire zeilomstandigheden.

Dames 470

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout moesten in de ochtend nog de laatste wedstrijd van de voorrondes zeilen. Er werd gestart met weinig wind. De Nederlandse zeilsters kwamen als elfde bij de bovenboei, wisten zich terug te vechten tot een zesde plaats, maar lieten in het laatste rak weer vier plaatsen liggen. Resultaat een tiende plaats en vijfde in het klassement. Het slechtste wedstrijdresultaat voor de Oranje zeilsters in deze serie.

Aan de hand van dat klassement werd de vloot van 58 gesplitst in een Gouden en Zilveren groep van elk 29 deelnemers. In de middag stonden de eerste twee finaleraces op het programma bij de dames. De Nederlandse drievoudige wereldkampioenen lieten in die middagraces zien dat ze die titel niet voor niets drie keer op rij wisten te winnen. Met twee klinkende overwinning namen ze de leiding in het algemeen klassement over van de Italianen.

Uit de heftige branding kwamen De Koning en Berkhout als eerste naar het strand zeilen. Alleen dat was al spectaculair. Je zou stralende gezichten verwachten maar dat was niet het geval.

Lobke Berkhout legt uit. “Aan de hand van de uitslagen op papier zou je denken dat alles goed ging maar dat is niet zo. In de laatste race kwamen de Franse rivalen nog heel dicht bij. Wij gingen gewoon niet hard genoeg. We moeten alert blijven. En we moeten vooral ook rustig blijven. Ons eigen ding blijven doen.”

Op het programma voor de dames en heren in de 470 klasse staan nog vier finalewedstrijden in de gold fleet, twee per dag. Op woensdag 30 januari volgt dan de allesbeslissende Medal race, met de beste tien van het klassement.

Heren 470

Sven en Kalle Coster kwamen niet goed uit de blokken in de eerste finale race. Ze hadden een slechte start en tot overmaat van ramp hadden de broers vlak na de start een aanvaring met een Rus. Een 18de plaats was het resultaat. “Alles ging mis,” zei Kalle Coster. “We waren te laat in onze startvoorbereidingen en dan die aanvaring. Die Rus draait zijn strafrondjes, maar daar schieten wij niets mee op. Ook dat kostte waardevolle seconden. We liepen de hele race achter de feiten aan. Je vraagt je af hoe kan dit nu weer? Maar we hebben tussen de races alles besproken en even stoom afgeblazen. Daarna ging het veel beter.”

De tweede race wisten de Nederlandse broers overtuigend te winnen. Ze kwamen als eerste aan bij de bovenboei sloegen daarna een gat met de rest van de vloot door als enige de spinnaker te hijsen in de onstuimige omstandigheden.

Finn klasse

In de Finn klasse is de strijd om het Wereldkampioenschap ook extreem spannend gaat het voorlopig om de eerste vier in het klassement. Postma zeilde ijzersterk en won op 27 januari race zes en werd tweede in race zeven. Daarmee staat hij vierde in het klassement met 37 punten. Maar zijn tegenstanders zeilen allemaal even sterk. De Deen Christensen is nu derde met 36 punten. De Engelsman Ben Ainslie, die de Finn Gold Cup al vier keer op zijn naam heeft geschreven, staat op een tweede plaats in het tussenklassement met 31 punten. Aan de leiding gaat Dan Slater uit Nieuw Zeeland ook met 31 punten.

Morgen 28 januari staat de laatste reguliere wedstrijd in de Finn klasse gepland. Op 29 januari volgt de allesbepalende Medal race met de beste tien van het klassement.

Kijk voor uitslagen en informatie op:
www.sailmelbourne.com.au
Foto © Sport the library / Jeff Crow

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: