Yngling kernploeg ook naar Miami Olympic Class Regatta

Yngling NED 1Van 28 januari tot 2 februari 2008 vindt in Miami (USA) de Olympic Class Regatta plaats. We zullen niet alleen paralympisch zeiler Thierry Smitter aan het werk zien maar ook de Nederlandse Yngling kernploeg. De Yngling dames gebruiken het evenement om zich voor te bereiden op de Wereldkampioenschappen in Miami (9 tm 15 februari). De Kernploeg van het Watersportverbond is met drie teams vertegenwoordigd. Na twee races gevaren te hebben op 28 januari staan Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen op de vijfde plaats. Opvallend is dat een Chinees team voorlopig aan de leiding gaat.

Coach Maurice Paardenkooper heeft de volgende teams samengesteld:

  • NED 1 Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen
  • NED 11 Janneke Hin, Brechtje van der Werf en Floortje Hendriksen
  • NED 111 Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen

De NED 1 staat vijfde in het ranglijst en de andere twee Kernploeg teams staan tiende en 22ste.

Er doen in het totaal 28 deelnemers mee. De huidige Wereldkampioenen uit Engeland (Ayton, Webb en Wilson) staan tweede in de tussenklassement, gevolgd door de Amerikaanse favorieten (Barkow, Howe en Capozzi). De Russen liggen na twee races op een zevende en achtste plaats. De Engelsen, Amerikanen en Russen zijn samen met de Nederlanders de favorieten in de Yngling klasse. Maar ook de teams uit Finland en bijvoorbeeld China timmeren hard aan de weg.

Dan is er ook een vierde Nederlands team dat dit evenement gebruikt om zich voor te bereiden op het WK. Dit trio heeft zijn eigen campagne opgezet richting de Olympische Spelen van China. Het team bestaat uit Annelies Thies, Lieske Wierenga en Caroline Heerema. Thies werd met Annemieke Bes en Petronella de Jong nog vierde op de Olympische spelen van 2004. Thies, Wierenga en Heerema willen op deze Wereldkampioenschappen laten zien dat voldoende kwaliteit hebben om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

De negen Oranje zeilsters strijden onderling voor een plek op de ene Yngling-boot die namens de Delta Lloyd Kernploeg naar de Olympische Spelen kan worden uitgezonden. Floortje Hendriksen, een van de voordekkers, vertelde vlak voor dit evenement aan de Provinciale Zeeuwse Courant; “De overeenkomsten tussen ons zijn groter dan de verschillen. Het wordt dus heel spannend. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de Nederlandse boot in elke willekeurige samenstelling medaillekandidaat is.”

Indien de Kernploeg zeker is van kwalificatie zal coach Maurice Paardenkoper in juni bepalen welk drietal Nederland zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in China in de Yngling.

www.rolexmiamiocr.org
Foto: NED 1 © Nico Martinez

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: