WK 470 Zeilen: De Koning en Berkhout net niet op het podium + video

Marcelien de Koning en Lobke BerkhoutDrie jaar lang waren Marcelien de Koning en Lobke Berkhout de beste zeilers van de wereld in de 470 klasse. Maar op 30 januari 2008 moesten de Nederlandse dames hun titel afstaan aan Erin Maxwell en Isabelle Kinsolving uit Amerika. De Koning en Berkhout eindigden als negende in de Medal race en grepen daardoor naast het brons. De broers Coster werden uiteindelijk 12de.

Voorafgaand aan de Medal race was al duidelijk dat het goud onbereikbaar was voor de Nederlandse zeilers, maar drievoudige wereldkampioenen gingen het water op voor het maximale resultaat.

Lobke Berkhout legt uit. “We hebben in de ochtend ons weer helemaal opgeladen. Wij zijn met de coaches naar een natuurlijk zwembad geweest met een sportschool. Daar hing ook een boksbal en wij hebben ons even goed opgeladen. We gingen voor de zilveren medaille.”

Vlak na de start zag dat er ook goed uit. Koning en Berkhout zeilden op de favoriete linkerkant van het kruisrak. Ergens halverwege het rak kwamen ze het Engelse team tegen. Bassadone en Clark hadden voorrang maar het Nederlandse duo ging te laat overstag en hinderden de Engelsen. De jury gaf de oranje zeilsters een penalty. Daar moesten ze een rondje draaien. En dat was funest, zeker in deze hele korte Medal race. Daar verloren de Nederlanders de slag om zilver en brons.

Berkhout vervolgt. “We hadden een inschattingsfout door onduidelijke communicatie aan boord. Dat niet mag gebeuren, maar daarna kwamen we er niet echt meer bij.”

Marcelien de Koning en Lobke BerkhoutMarcelien de Koning en Lobke BerkhoutWat hebben ze geleerd op dit WK? Marcelien de Koning legt uit. “We weten dat we heel hard kunnen zeilen. Maar we moeten minder fouten maken. Het is er niet uitgekomen wat er in zit. Op de voorgaande WK’s zaten we echt in een flow. Nu raakten we daar uit en gingen tegen het einde van de serie fouten maken. Daar probeerden we heel hard tegen te vechten maar het is niet gelukt.”

Jacco Koops gaf de volgende verklaring. “Onze voorbereidingstijd voor dit evenement was veel korter in vergelijk met de voorgaande WK’s. We kiezen elk jaar een evenement en daar proberen we te pieken dat waren de WK’s in voorgaande jaren. Maar in 2008 zijn dat de Olympische Spelen. Met als gevolg dat we precies een maand hebben uitgetrokken voor dit WK voordat we doorgaan met onze voorbereiding op de specifieke omstandigheden van de Spelen in China. En die maand blijkt toch te weinig te zijn om in optimale vorm, en uitgerust op een groot toernooi te verschijnen.”

Bondscoach Jaap Zielhuis gaf de volgende analyse van dit WK.

“Natuurlijk zijn we heel teleurgesteld dat we geen medailles hebben gewonnen. Maar als je kijkt naar de lange termijn ben ik heel tevreden met de prestaties van Pieter-Jan Postma in de Finn en Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in de 470 klasse. Ze vechten tot de laatste dag mee voor de medailles op een WK dat voor ons niet de prioriteit heeft in 2008. Je moet begrijpen dat we sinds het WK van vorig jaar in Cascais alles afgestemd hebben op de specifieke omstandigheden in China. Dat heeft te maken met trainingslocaties, materiaalontwikkeling en fysieke training bijvoorbeeld. Als gevolg daarvan hebben we maar een maand de tijd genomen om ons hier op voor te bereiden. Kortom teleurgesteld over het feit dat we net naast de medailles grijpen maar zeer tevreden met de prestaties onderweg naar China.”

Met de prestaties op de Wereldkampioenschappen Finn en 470 scoren Postma, De Koning en Berkhout wederom nominatieprestaties met het oog op de Olympische Spelen van China. De Costers tonen vormbehoud aan door bij de eerste twaalf landen te eindigen. Dat maakt de kwalificatie van alledrie teams voor de Olympische Spelen van China definitief.

Kijk voor uitslagen en informatie op:
www.sailmelbourne.com.au
Foto's © Sport the library / Jeff Crow

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: