Groupama 3 vestigt nieuw record aan de evenaar in de Jules Verne Trofee + video

Groupama 3In haar poging om de recordtijd in de Jules Verne Trofee scherper te stellen heeft de maxi trimaran GROUPAMA 3 haar start in elk geval niet gemist. Om 14u15 GMT woensdag 30 januari vaarde ze reeds in het zuidelijk halfrond en legde aldus de afstand Ouessant – evenaar af in 6 dagen 6 uren en 24 minuten.

De snelste tijd ooit door een zeilboot neergezet. En dan waren de meteorologische condities nog verre van ideaal! Hiermee telt Franck Cammas en de zijnen een dag, of in afstand zo een 408 zeemijl, voorsprong op de huidige recordhouder Bruno Peyron.

Nu al blijkt dat GROUPAMA 3 in windsnelheden van 25 knopen en meer niet moet onderdoen voor ORANGE II, en dat ze bij windsnelheden onder de 15 knopen gewoon duidelijk de snelste van de twee is. “Hadden we dezelfde condities als Francis Joyon gehad, dan zat een nieuwe recordtijd onder de 5 dagen er zeker in”, aldus de Franse schipper Cammas.

Op naar het brullende zuiden

De passaatwinden in het zuidelijk halfrond zullen op de afspraak zijn. Net voorbij de evenaar staat een 15 knopen sterke zuidooster, die later krimpt naar het oosten en zal aantrekken. De snelheidsmeter zou dan ook weer gemiddeld boven de 25 knopen moeten uitkomen, en dit tenminste tot aan het weekend. Op deze manier zou GROUPAMA 3 in staat moeten zijn haar voorsprong op ORANGE II nog verder te vergroten.

Groupama 3Groupama 3In het weekend zal dan het probleem Sainte Hélène en het binnenvaren van de rouring fourties moeten opgelost worden. In deze zone hopen ze gewoon even goed te doen als de houder van de Jules Verne Trofee. ORANGE II had toendertijd ideale condities op dit deel van het traject, en kon al heel snel een zuidoostelijke koers varen. Hierdoor verkortten ze aanzienlijk de route, daar waar de meesten langs de Braziliaanse kusten moeten blijven tot aan Trinidad, vooraleer ze hun koers kunnen verleggen richting Kaapstad. ORANGE II legde de afstand evenaar – Kaap de Goede Hoop af in 7 dagen 5 uren en 22 minuten. Het zal simpelweg heel moeilijk worden om nog beter te doen op dit gedeelte van het parcours.

Ondertussen heeft de maxi trimaran al bewezen dat er met haar snelheid in licht weer niets mis is, dat ze niet bang is van aan de wind te varen en dat eens de windmeter meer dan 15 knopen reële wind aangeeft de snelheidsmeter de hoogte inschiet. Het record aan de evenaar is daarvan een eerste bewijs.

Ene Phileas Fogg en zijn helper Passepartout zouden zien dat het goed gaat.

www.cammas-groupama.com
foto’s Yvan Zedda

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: