Eerst 24 uur record voor Sodeb'O maar dan volgt opgave

Sodeb'OIn de vroege zondagmorgen heeft Thomas Coville met zijn maxi trimaran SODEB’O het 24 uur solo zeilrecord gebroken, om daarna te moeten vaststellen dat één van de drijvers schade had opgelopen.

Coville legde in één etmaal 619,3 zeemijlen af, of zo’n 1115 kilometer. Daarmee deed hij 3,27 zeemijl beter dan Francis Joyon aan boord van IDEC. Coville haalde met andere woorden een gemiddelde snelheid van 25,8 knopen.
Het is enkel nog wachten op de officiële homologatie door het WSSRC.

Opmerkelijk is dat Coville het record heeft verbeterd op zijn 20ste zeildag, net als Francis Joyon, én in hetzelfde deel van de Indische Oceaan, tussen Kaap de Goede Hoop en de Kerguelen eilanden, én met een vergelijkbaar weerpatroon, net voor een depressie zeilend.

Vreugde van korte duur

Crash box afgeruktCrash box afgeruktDrama na de vreugde echter. Thomas Coville merkt luttele minuten na het record dat zijn trimaran zich plots anders gedraagt. Op het voordek aangekomen om zeil te minderen merkt hij meteen dat de crash box van de stuurboord drijver is afgerukt. Deze crash box dient zowat als kreukelzone, die bij een aanvaring of bij hevige frontale schokken de eigenlijke drijver moet beschermen.

De Franse schipper realiseerde zich meteen dat zijn recordpoging hier eindigde. Des te jammer, want zijn gemiddelde snelheden waren nog steeds aan het toenemen, zodat een nog beter 24 uur record er zeker zat aan te komen.

Coville heeft nu koers gezet naar Kaapstad, om na herstellingen terug te keren naar Sables d’Olonne. Hij beseft dat dergelijke avonturen nu eenmaal deze risico’s met zich meebrengen maar is desalniettemin zeer ontgoocheld om op deze manier de handdoek te moeten gooien. Na analyse van het gebeuren wil hij zo snel mogelijk een nieuwe poging ondernemen.

www.sodebo-voile.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: