Bay of Islands Sailing Week Regatta 2008

Bay of Islands Sailing Week RegattaVan onze redacteur Yan ter plaatse.

Een van Nieuw Zeelands grootste en fijnste zeilevenementen neemt plaats in nog geen 3 weken tijd. De Bay of Islands Sailing Week Regatta 2008 georganiseerd door Opua Cruising Club, Kerikeri Cruising Club, Russel Boating Club en de Bay of Islands Yacht Club, zal haar deuren openen op dinsdag 22 januari voor registratie en briefing. De laatste dag van de BOIR is 25 januari.

Wat en hoe?

De races zullen bestaan uit 2 windward leeward baantjes en 1 bay race per dag. Na 9 races heb je recht op 1 aftrek race. De resultaten zullen berekend worden in PHRF, IRC en General Handicap. Er zijn 7 verschillende classes, gaande van de A class die boten huist groter dan 15m die kielen hebben die heen en weer bengelen tot de sportboat class waar we zeilbootjes van 7 meter vinden die eveneens zwengkieltjes hebben (maar dan kleiner). Er is ook een non spinnaker divisie die ze hier de gentleman’s class noemen (ge weet wel, zo die mensen die voorrang geven als ze over bakboord liggen).

Mount Gay Rum (weeral ...)

Flying 15’s en de sportboats zullen in de Baai zelf over en weer vlammen tussen Paihia en Russell (het water is daar ongeveer 1/2nm breed en is tevens de plaats waar de meeste toeristen van het zeilgebeuren op de kant kunnen volgen). Na elke dag racen is er een prijsuitreiking met prijzen van zowel de locale sponsors als de nationale (Mount Gay Rum).

Zeeslag!

Dan is er nog iets speciaals wat misschien een ideetje is voor de jongens bij ons? The Battle of The Navies! Yep, de Royal New Zealand Navy is hier ook aanwezig met een paar 40 voeters, ze zullen het opnemen tegen The Royal Australian Navy en de Royal Navy. Alle 3 zullen ze zeilen in de Chico 40’s, dus het zal zo een beetje marine one design worden.

Up's & down's met oceaan deining

De eerste keer dat deze wedstrijd georganiseerd werd was in 2003 en was er een veld van 39 boten. In 2007 was de race zo’n succes dat er zeiljachten van over het gehele land (Wellington, Napier en Christchurch) afgezakt kwamen naar de Bay of Islands.

De reden waarom deze zeilwedstrijd zo'n success is, is omdat de baai erg beschermd is, maar toch voorzien is van een lange oceaan deining. Het neigt dus dicht tegen offshore zeilen aan. Je kan het soort zeilwedstrijd een beetje vergelijken met de ABN AMRO North Sea Regatta.

Zelf zullen we varen op een gepimpte Farr 39 (Samurai Jack) van Doyle Sails NZ. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in, vooral omdat ik weet dat het bijna vriest daarboven en we hier in short, t-shirt en flip flop's rondlopen ruikend naar tropische zonnecrème van Care Plus.

www.bayofislandssailingweek.org.nz

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: