IDEC wordt donderdag aan de evenaar verwacht

IDECSnelheden van opnieuw meer dan 15 knopen en een koers die meer en meer noordnoordoost ligt. Ter hoogte van Brazilië schijnt de situatie voor Francis Joyon aan boord van zijn maxi trimaran IDEC eindelijk terug te gaan verbeteren.

Het lijkt erop dat de Franse solo wereldomzeiler en recordjager ‘enfin’ de oostelijke passaatwinden heeft bereikt.
Het overschrijden van de evenaar zal waarschijnlijk morgen, donderdag, aan de orde zijn.

Ter hoogte van Kaap Hoorn (Chili) – ontdekt door de Nederlander Willem Corneliszoon Schouten in 1616 en geboren in de stad Hoorn, vandaar de naam - op vrijdag 28 december om 23u30 Franse tijd, hadden Joyon en IDEC een virtuele voorsprong van 9 dagen op Ellen MacArthur. En na de passage van deze beruchte 424 meter hoge rotspunt was het even zoeken naar de ideale wind.Passage Kaap HoornPassage Kaap Hoorn Maar die werd algauw weer gevonden, zodat op Nieuwjaarsdag nog minder dan 6000 zeemijl te overbruggen waren.

Echter, 3 dagen later ter hoogte van Uruguay zag Joyon zijn gemiddelde snelheid dalen. Eens de 40ste breedtegraad achter zich te hebben gelaten, verzeilde de Franse schipper in het hoog van Sainte-Hélène, gemarkeerd door zeer lichte winden. Opkruisend langsheen het Zuid-Amerikaanse continent kwam de snelheidsmeter niet meer boven de 14 knopen.

Afgelopen zondag bereikte hem dan het nieuws over de opgave van Thomas Coville aan boord van SODEB’O, waarbij hij niet naliet enerzijds zijn concurrent te feliciteren met zijn nieuw 24 uur record en anderzijds zijn ‘medeleven’ te betuigen met diens opgave.

Eindelijk een meer directe koers

En de dag daarop begon de noordenwind eindelijk wat te ruimen, wat een gunstiger windhoek voor IDEC betekende en wat al onmiddellijk resulteerde in hogere bootsnelheden.

Na een volle week overstagmaneuvers kunnen de zeilen nu over bakboord blijven staan. De wind zou meer en meer in kracht moeten toenemen en verder moeten gaan ruimen, zodat binnen enkele dagen sprake kan zijn van een directe koers richting Brest.

Met nog minder dan 4000 zeemijlen te gaan lijkt alleen de passage door de verraderlijke ‘doldrums’ nog voor problemen te kunnen gaan zorgen.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: