Thierry Chabagny wint laatste etappe Cap Istanbul, Nicolas Berenger wordt eindwinnaar

Thierry ChabagnyNa 60 zeemijlen motoren door de Dardanelles konden de resterende 27 Figaristen beginnen aan de laatste etappe van de solo Figaro zeilwedstrijd ‘Cap Istanbul’. Het was Thierry Chabagny op Suzuki Automobiles die de Golden Horn van de laatste etappe won. Meteen zijn eerste solo overwinning in een etappe van een Figaro wedstrijd. Nicolas Berenger op Kone Elevators werd dankzij goede regelmatige resultaten in iedere etappe eindwinnaar te Istanbul.

Het was een spectaculaire finish, de Istanbul legende waardig. Thierry Chabagny’s prestatie zal in de annalen van het oceaan racen worden neergeschreven. Alleen aan de helm van zijn one design nam hij de leiding in de wateren die het westen en het oosten verenigen. Na een loodzware passage door de Marmara Zee wachtte hem nog een slalom tussen een rits voor anker liggende cargo’s vooraleer hij de Bosporus opdraaide en finishte in het aanschijn van deze legendarische stad.

Waardige overall winnaar

De vreugde van de etappe winnaar was groot, maar die van de overall winnaar was misschien nog net iets groter. Nicolas Berenger had voor zich zelf de lat heel hoog gelegd door vooraf te verklaren dat hij mikte op een solo overwinning.Start van de laatste etappeStart van de laatste etappe Met een 2e, een 7e, een 3e, een 9e en een 7e plaats finishte hij nooit buiten de top 10. Hij won wel geen enkele etappe maar mag zich zeker verdiend eindwinnaar kronen.

Het is voor de 36 jarige schipper zijn eerste overwinning in een single handed zeilwedstrijd. Het enige wat nog ontbrak op zijn palmares van top Figaro zeiler. En het is meteen een indrukwekkende wedstrijd om te winnen. Alleen aan boord van een one design al zeilend 1’660 zeemijlen van west naar oost de Middellandse Zee oversteken en dit in bijwijlen zeer moeilijke weersomstandigheden.

Solo Offshore Champion of France

Tenslotte zijn er aan het eind van deze wedstrijd nog 2 andere winnaars te huldigen. De eerste is Gildas Morvan met Cercle Vert, een groot opkomend Figaro talent die als 2e overall eindigde en daarmee de titel van Solo Offshore Champion of France op zijn naam schrijft. Hij treedt hiermee in het illustere solo offshore gezelschap van ondermeer Michel Desjoyeaux, Jean Le Cam en Franck Cammas.

De tweede is de 25 jarige François Gabart die als 3e overall finisht in zijn eerste seizoen en daarmee beste rookie is geworden in dit zware solo evenement. Hij telde slechts 7 minuten en 20 seconden achterstand op de Franse Solo Offshore kampioen!

Nog opmerkelijk is dat de winnaar van de laatste etappe en de eindwinnaar van de Cap Istanbul samen het 2007 evenement in dual handed versie wonnen.

Klassement etappe 5 - top 3

1. Thierry Chabagny – Suzuki Automobiles – 21 uren 9 minuten 37 seconden
2. Gérald Veniard – Macif – op 10 minuten 6 seconden
3. Erwan Tabarly – Athema – op 17 minuten 39 seconden

Algemeen eindklassement - top 3

1. Nicolas Berenger – Kone Elevators – 10 dagen 6 uren 8 minuten 28 seconden
2. Gildas Morvan – Cercle Vert – op 1 uur 6 minuten 3 seconden
3. François Gabart – Espoir Région Bretagne – op 1 uur 13 minuten 23 seconden

www.capistanbul.com
Foto’s: Jacques Vapillon

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: