Team Delta Lloyd stoer van start in Volvo Ocean Race 2008-09

Start Delta LloydOp zaterdag 11 oktober ging Team Delta Lloyd stoer van start in de Volvo Ocean Race 2008-09. Het was grauw en er stond een stevige noordoostenwind bij flinke golfslag. Na de vlootschouw in de haven, gleden de acht VO 70’s om 14.00 uur plaatselijke tijd over de lijn op weg naar Kaapstad. De Delta Lloyd kwam voorzichtig uit de blokken en zeilde onder de kust richting de bovenboei. Daar ging de Nederlandse boot tegelijk met de Russen en Ieren het spinnakerrak in. De Nederlandse 70-voeter kwam vervolgens als zevende bij de benedenton, waarna de race van 6.500 nautische mijlen pas echt begon.

Bij de elfkoppige bemanning overheerste vanochtend vooral gezonde wedstrijdspanning en opluchting. Na een indrukwekkende inhaalslag van precies een maand mochten ze eindelijk de zee op voor de eerste etappe. “Ik heb vannacht niet echt lekker geslapen”, aldus voordekker Ed van Lierde. “Als we eenmaal 24 uur onderweg zijn, zal alles weer normaal zijn. Ik denk dat zodra de juiste zeilen staan en we de hoek om zijn, de rust aan boord neerdaalt.”

Maar de dag begon met drukte, zeker omdat de Delta Lloyd een bijzondere gast aan boord had. Tour de France-winnaar Carlos Sastre (ESP) stapte voor de gelegenheid op om enkele rondjes mee te toeren. Voordat de trossen los konden, kwam de Spaanse Koning Carlos de teams ook nog eens persoonlijk succes wensen. Daarna was het echt tijd om afscheid te nemen van familie en geliefden. Bij het verlaten van de haven wachtte de 88 zeilers een kleurrijk vaarwel met vuurwerk en een luchtshow.

Inslingeren

Volgens coach Maurice Paardenkooper is de stevige wind van ruim twintig knopen juist gunstig voor Team Delta Lloyd: “Daarmee kunnen ze lekker naar buiten blazen. Dit is mooi weer om in te slingeren. Ik heb alle vertrouwen in deze mannen.” Ze moesten inderdaad direct aan de bak. De golven van twee tot drie meter en de talrijke toeschouwerboten vereisten concentratie bij het sturen.

De Delta Lloyd ging uiteindelijk als laatste over de startlijn, maar werkte zich geleidelijk een plekje naar voren. In het spinnakerrak was goed te zien dat er nog geen algemene consensus bestaat over de zeilvoering. Er verschenen wel vier verschillende voorzeilen, waarbij de Nederlandse voordekkers Van Lierde en Poortman het kleinste formaat hezen. Bij de onderboei lag de verzekeringsboot toch voor de Russen, dus was de keuze niet slecht.

Volgens walnavigator Frits Koek ligt er voor de ingang naar Gibraltar een storing te wachten. Die zorgt voor een variabele en lichte bries van ongeveer 5 knopen. Zodra de vloot van acht VO 70’s de Middellandse Zee verlaat, is het zaak om zo snel mogelijk de noordoostpassaat op te pikken.

Nieuwe website online

Op vrijdagavond 10 oktober lanceerde Team Delta Lloyd zijn nieuwe, door Hemels van der Hart ontworpen website www.teamdeltalloyd.com. Dit is de komende negen maanden de virtuele thuishaven van het Nederlandse syndicaat in de Volvo Ocean Race 2008-09. Achterblijvers kunnen hierop het reilen en zeilen van de mannen op zee en de walploeg on tour volgen. Mediaman Sander Pluijm vertelt in zijn blog exclusief over zijn ervaringen aan boord van de Delta Lloyd. Videobeelden en foto’s vertellen straks de rest van het verhaal. Ook zal Weather News voor de laatste weerupdates zorgen.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Beelden te volgen op Volvo Ocean Race video player

Teamwebsite: www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: www.volvooceanrace.org
Foto: David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: