Eerste Portimao Global Ocean Race met 6 Class 40’s vandaag gestart

Start PortimaoDe allereerste Portimao Global Ocean Race werd vandaag in Portugal weggeschoten om 14 uur lokale tijd (13:00 GMT). Het waren uiteindelijk slechts 6 Class 40 jachten die aan de startlijn verschenen. Van die 6 varen er 4 double handed en 2 solo, waaronder Michel Kleinjans met zijn Open 40 Roaring Forty. De eerste etappe gaat van Portimao (Portugal) naar Kaapstad (Zuid-Afrika), zowat 6’500 zeemijlen verder, waar de eersten rond 22 november worden verwacht. Na ongeveer 30’000 zeemijlen worden ze pas in juni 2009 terug in Portugal verwacht.

Na het startschot waren het de Duitsers Boris Herrmann en Felix Oehme met hun Class 40 Beluga Racer die als eersten weg waren. In een lichte zuidooster hadden zij hun Code Zero gezet. Het eerste merkteken was een gate, ongeveer 1 zeemijl ten zuiden van de kaap van Sagres, op de kustlijn van de Portugese Algarve.

Roaring Forty aan kaap SagresRoaring Forty aan kaap SagresAan die eerste gate, er zullen er in het verloop van de wedstrijd nog 5 volgen in de Zuidelijke zeeën, was het de Roaring Forty die de leiding had genomen, 8 minuten later gevolgd door de Beluga Racer. En onzen kompatriot werd alweer begeleid door zijn dolfijne vrienden. Een goed voorteken voor deze race en haar deelnemers?

Volgens het positie rapport op zondagavond 20u30 GMT lag de Beluga Racer terug aan de leiding. De vloot van 6 was nog steeds redelijk gegroepeerd, met slechts een tiental zeemijl tussen de leider en de rode lantaarn, Hayai van Nico Budel. De Nederlander is naast Kleinjans de tweede solo deelnemer.

Als de 44-jarige Kleinjans deze wedstrijd uitzeilt is het niet alleen een jongensdroom die uitkomt. Hij zou als eerste Belg die solo rond de wereld racet ook echt geschiedenis schrijven. Daarvoor had hij al eens rond onzen blauwen bol gezeild, als jonge knaap aan boord van de Rucanor van Staf Versluys, tijdens de Whitbread Race editie 1985-1986.

Maar nu dus solo. Heel alleen de doldrums door, alleen de Zuidelijke Oceaan met zijn verraderlijke ijsbergen en opeenvolgende stormdepressies trotseren (de naam van zijn schip verwijst net naar die zone), zelfstandig eventuele elektronica – en navigatie problemen oplossen,… een uitdaging, dé reden waarom Michel het doet.

Je kunt hem volgen op www.globalracetracker.com

Info: www.portimaogolbaloceanrace.com
Foto’s: Ingrid Abery / Brian Hancock

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: