Tweede Hans Horrevoets memorial race naar hoger plan

De tweede Hans Horrevoets Memorial Race wordt dit jaar naar een hoger plan gelift. Een enthousiast comité onder leiding van voorzitter Nico Karper pakte de organisatie op, vond sponsors en zette een promotiecampagne op. Het is de wens van initiatiefnemer vader Kees Horrevoets om er een nationaal evenement van te maken. Zijn zoon overleed ruim twee jaar geleden op 32-jarige leeftijd tijdens de Volvo Ocean Race-etappe van New York naar Portsmouth. Een ongenadige golf maakte een einde aan zijn droom, maar zijn onvoorwaardelijke spirit leeft voort. Op 26 oktober vindt de HH Memorial Race plaats bij zijn Watersportvereniging Drimmelen.

Het format benadrukt de manier waarop Hans van de zeilsport genoot, dus plezier en wedstrijdspanning gaan hand in hand. “Hans hield ook van spelen op het water. Gewoon iets geks bedenken en dan zien hoe je uitkomt”, aldus Kees Horrevoets. Zo kwamen hij en zijn vader ooit op het idee van de vrije baan. Kees: “Zeker vijftien jaar geleden voeren we op de Amer richting de brug. Een andere boot waarmee we aan het sparren waren, draaide de Merwede op en ging later naar de brug. Wij gingen andersom en kwamen ongeveer gelijk uit. Toen leek het ons leuk om daar een race van te maken. Vandaar dat we voor de HH Memorial Race de vrije baan gebruiken, want dat voegt iets aparts toe. Ook aan de herinnering.”

In de praktijk betekent dit dat er drie klassen zijn met ieder een eigen baan. De deelnemers moeten enkele boeien ronden, maar het maakt niet uit in welke volgorde. Ze varen voor hun eigen klassement. De tijden van de winnaars worden wel met elkaar vergeleken. Dat gebeurt aan de hand van de Langstone-correctie, waarmee volgens Kees goed bepaald kan worden wie de beste is.

Speciale HH-Memorial Trophy

Bobby reikt HHMR-trofee uitBobby reikt HHMR-trofee uitDe winnaar wacht een speciale trofee, die symbool staat voor de vrije baan en Hans’ passie voor de sport. Kees: “Het zijn twee bootjes op één houten voetstuk. Het ene vaart voor de wind (naar de Keizerveerse Brug) en het andere aan de wind (naar de Moerdijkbrug). Je kunt bij de HH Memorial Race immers twee kanten op.” Daarnaast heeft de gekozen vorm ook belangrijke waarde als herinnering aan Hans. Kees: “Ik heb zeker tien jaar lang een kleine versie van het aan de windse bootje op mijn auto gehad. Een soortgelijk ontwerp lag bij ons in de haven en Hans was daar erg van gecharmeerd.”

De Hans Horrevoets Memorial Race heeft een grote, emotionele waarde voor de familie en Hans’ vrouw Petra van Rij. “Het is fantastisch om zoveel vrienden te hebben, die dit willen organiseren. Dat geeft ons een warm gevoel. Er is een mooie poster gemaakt en daarvan komt straks een blow-up buiten te staan. Het wordt heel mooi allemaal en dat doet me goed”, aldus Kees. Ooit zullen zijn kleinkinderen Bobby en Kit wellicht zelf aan de start verschijnen: “Petra heeft mij gevraagd om goede zeilers van hen te maken. Laat dat maar aan opa over.”

Inschrijven is nog mogelijk via www.wsv-drimmelen.nl Het inschrijfgeld is slechts 5 euro.

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: