De zeilsport is veel te ingewikkeld, aldus Brad Butterworth

Brad ButterworthTerwijl de America’s Cup zeilwereld zit te wachten op een volgend hoofdstuk, gaf Alinghi tacticus en America’s Cup veteraan Brad Butterworth zijn eigenzinnige kijk op de huidige staat van de zeilsport.

De kalender, de media, de reglementen, … het kwam allemaal aan bod.
Sommige ISAF teentjes zouden wel eens wat pijnlijk kunnen aanvoelen na het lezen van Butterworth’s commentaren.

“Om te beginnen is er de race kalender. Veel wedstrijdzeilers zouden graag aan veel meer competities deelnemen. Maar veel van de internationale regatta’s gaan door op hetzelfde tijdstip of in eenzelfde periode. Waardoor keuzes moeten gemaakt worden. Een tweede belangrijk punt waarom het de verkeerde kant opgaat met de zeilsport is de te grote complexiteit, waardoor het moeilijk in beeld te brengen is en door de massa niet begrepen wordt. Om het gebruikersvriendelijker te maken moet er eens stevig aan de mast geschud worden.”

“Waarom het te complex is kent vele redenen, maar de voornaamste zijn de (te) ingewikkelde regels. Daarin speelt de ISAF een historische rol. Telkens de zeilers verandering zouden willen zien, wordt er een comité opgericht. De sport wordt niet beheerd door de beoefenaars maar door comités.”

“Verder is zeilen gewoon geen televisie vriendelijke sport. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de afgelopen Olympische Spelen, waar het gewoon onmogelijk was om een regatta goed te volgen. Er zijn ook veel te veel klassen, wat de sport verzwakt. En men kiest dan nog meer en meer voor tragere boten, waardoor de races vervelend worden. Terwijl ze juist opwindend zouden moeten zijn, met meer aandacht voor het atletische vermogen van de deelnemers.”

“Ook de opvolging van talentrijke jongeren moet beter kunnen. Heel veel jachtclubs helpen jongeren om in de sport te raken. De problemen beginnen wanneer de ouders niet meer kunnen instaan voor de nodige hulp. De stap van Optimist of Laser naar tweepersoons of vlobemande boten blijkt dan te groot om te maken. Hierdoor haken dan uiteindelijk veel jongeren af. Ik kan die jongeren alleen maar aan raden om in hun club de stoute zeilschoenen aan te trekken en op de schipper af te vragen of er voor hem aan boord geen plaats vrij is.”

Brad Butterworth zal als gastspreker aantreden op het World Yacht Racing Forum in december te Monaco. Hij gaat er debatteren met Bruno Troublé, Sir Keith Mills, Salvatore Sarno, Alessandra Pandarese en Paul Cayard over de toekomst van de America’s Cup.

Bron: sailworld.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: