Eerste Open Nederlands Kampioenschap Laser SB3 een groot succes

Afgelopen weekend 10 t/m 12 oktober werd bij watersportvereniging Hoorn het eerste Open Nederlands Kampioenschap Laser SB3 gehouden. Deze nieuwe one-design klasse groeit snel, de afgelopen maanden zijn er veel boten verkocht. Van de organisatie ontving de clubracer redactie een mooi verslag van een geslaagd weekend, waar ook veel enthousiaste deelnemers uit het buitenland op af waren gekomen.

Langzaam druppelen trailers binnen en worden de SB3’s opgetuigd. De eerste start staat gepland voor 14:00u. Prima formule. Kunnen de buitenlandse boten ’s morgens arriveren in Nederland, terwijl het toch een driedaags evenement is. Twee wedstrijden op het programma vandaag, en de andere zes op zaterdag en zondag. In totaal 14 boten aan de start, dus goede competitie, en een gezellig evenement.

Prima weersomstandigheden!Prima zeilcondities!Het hele weekend prachtig weer, veel zon, en ook een lekker windje. Op vrijdag tekende zich na twee wedstrijden al meteen een kopgroep af bestaande uit het Ierse Team Redman Fisher (Peter Kennedy, Dave Cheyne, Mark Richards), E-Quale (Paul Gast, Jan-Willem van Leeuwen, Nico Overbeeke), ICE (Cornelis Slippens, Maarten Schut, P. Binder), en Twerk (Martin Lossie, Edward van der Poll, Rory Byrne).

Op zaterdag bleek de start om 10:00 toch iets te vroeg voor de Ieren. Dat was geen wonder want ze vonden het op vrijdagavond wel héél gezellig in Hoorn. Ze kwamen dus iets te laat aan de start maar wisten toch nog als vijfde te eindigen.

Aan het einde van zaterdag bestond de kopgroep uit vijf boten, want ook Sailcenter (Remco Kenbeek, Jelmer Bouw, Krant/Brouwer) had zich er bij gevoegd. Dat de SB3 klasse erg gezellig is bleek ook wel op zaterdagavond, toen er in het centrum van Hoorn met 53 man gezamenlijk de maaltijd werd genuttigd in een eetcafé. En elke dag kratten bier op de steiger na de wedstrijden droeg absoluut bij aan de gezelligheid.

Gelukkig wel windGelukkig wel windDe voorspellingen voor mist en windstilte op zondag bleken gelukkig niet te kloppen, dus ook op zondag werden er drie wedstrijden afgewerkt. Team Twerk was zeer gelukkig met het winnen van de tweede wedstrijd op zondag. Immers, de Ierse SB3 was een mixed team dat respectievelijk 9e en 13e geworden was op het WK SB3 (150 boten). Dus erg fijn om ze een keertje voor te blijven. De Ieren waren echter over het algemeen wel oppermachtig en werden dan ook de terechte overall winnaar. E-Quale ging naar huis met de tweede plek overall en de wisselbeker voor het beste Nederlandse team – de eerste Nederlands Kampioen SB3.

Maar eigenlijk waren alle deelnemers winnaars, want er werd goed competitief gezeild, het was mooi weer, met een lekker windje, en een uitstekend race comité dat de baan steeds weer keurig had gelegd. Gelukkig was er ook nog 1 protest zodat het protest comité ook nog wat te doen had. En dat allemaal in pittoresk Hoorn dat zeer veel indruk maakte op de buitenlandse deelnemers.

Zie ook www.lasersb3.nl

Tekst: Martin Lossie
Fotografie: Rob van der Poll

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: