IJspegel 2008-2009: waarnemingen bij boei 3

StartScheveningen, 12 oktober 2008, de eerste IJspegel van het seizoen kondigt zich aan. We klokken 7.45 uur, de zee is vlak, 4 knopen wind en een nieuwe editie van het Spuigat ligt op een ieder te wachten. Op de Albatros maken we kennis met de nieuwe reder. De familie Vrolijk heeft zijn schepen verkocht en Gert Jan de Ruiter is onze nieuwe man, die de nieuwe reder vertegenwoordigd. Op de wal zien we nieuwe boeienbootjongens. Good Old Mario en Arjen hebben het te druk gekregen met hun kustvisserij en kunnen ons niet meer ondersteunen. We zijn blij met Hans van Os en collega rescue vaarder Robert, zij zullen onze boeien op de juiste plek moeten gaan leggen.

Om 10.00 uur ligt de Albatros op positie en staat er 8 knopen wind. De stroom komt uit de Noord en de wind zit op 180 graden. Dat betekent stroom mee over de startlijn.

Het spelletje begint. De bovenboei gaat naar 180 graden op 1,2 nm. Om 11.00 uur is de eerste start. De Moshulu en Rosetta gaan als eersten weg. Bij de Tangoklasse geen X vlag. Dan komen de Uniforms. Daar zijn de Bolocan en de EscXape te vroeg. Zij gaan vlak voor het startschot over de lijn. Beiden komen terug en zo gaat een ieder reglementair naar de boevenboei.

Om 11.20 uur zien we de eerste spi’s naar beneden komen. Het zijn Daikin, Hot Flash en Rosetta die het veld aanvoeren. Daikin wint bij drie boei, Rosetta en Hot Flash volgen op de hielen, waarbij Rosetta zich tussen de boei en Hot Flash prikt. Op enige afstand zien we de FRD komen in gevecht met de Sunshine. FRD wint door een mooie manoeuvre te maken langs boei drie. Sunshine verliest zijn positie door problemen met de spi.

Stella Maris en Moshulu zijn de volgende bij boei drie. Stella Maris komt eerder, maar Mushulu prikt het bootje langs de boei en gaat als winnaar door naar de bovenboei.

Onze Duitse vrienden Aquis Granus gaan samen met de koplopers van groep 2. De Happy en Lucifer vechten om de eerste plaats. Bij het ronden van boei drie komt de Happy in conflict met de Aquis en weet de Lucifer vlak langs de strijdende partijen boei drie te ronden en daarmee zijn positie te verbeteren, Antares en Brainstorm volgen.

Dan komt de Beluga naar beneden. De spi handeling geeft problemen en boei drie wordt ernstig overvaren. De Windveer volgt, ook zij nemen boei drie zeer royaal, ondertussen heeft de Beluga alles weer onder controle en varen zij samen door naar de volgende ronding van boei 1.

EscXape onder spiEscXape onder spiDe majestueuze spi van Blue Fin maakt altijd indruk. Samen met de EscXape ronden zij de boei om 11.44 uur. Er zijn nog 4 spi’s in de lucht. De rest is op weg naar de bovenboei. De Bolocon komt nog naar beneden. Zij hadden een X vlag en moeten de rest van het veld in halen. Verder komt de Day eraan.Een Winner 1010, die voor het eerst IJspegelwedstrijden meevaart en nog enige verkenningstochten zal moeten maken. Als hekkensluiters hebben we bij boei drie de Blondie en Grace O’Malley. Beide boten zijn waarschijnlijk nog aan het bijkomen van hun deelname aan de Colin Archer Memorial Race.

Dan komt de Daikin naar beneden. Zij hebben een gat van drie minuten geslagen met de Rosetta. Om te kijken of dit voldoende is voor de eerste prijs zal nog een intensief rondje gevaren moeten worden. Hot Flash verliest de aansluiting met de koplopers en de FDR volgt op 8 minuten op de Daikin. De FDR van John van der Starre, met Fred Imhoff aan het roer, maakt veel verbaal geweld als zij, toch met genoeg ruimte ten opzichte van de de Stella Maris, voor de wind bij boei drie arriveren en zich vooral moeten manifesteren als zeilend over bakboord.

De Brainstorm overkomt het dat zij eerste liggen in groep twee en even vergeten zijn hoeveel rondes er gevaren moeten worden. Lucifer volgt hen op de hielen. Beluga volgt en Happy verliest helaas tijd door de spi hoog in het want te laten wapperen. Ook de IJsvogel is in het vizier, boei drie wordt net niet geraakt en zo gaat zij voor een derde ronde naar de bovenboei

De wind gaat naar rechts en de Albatros gaat om. Het tij kentert.

Dan komt de Daikin voor de finish. Het gat wat zij hebben geslagen met de Rosetta blijkt niet groot genoeg. Want Rosetta van Radbout Crul wint in gecorrigeerde tijd, Daikin van Frans van der Heiden wordt tweede en FDR van John van der Starre derde.

Bij groep twee wint de nieuwe Lucifer van Ilya en Tessa. Antares van Frans Winterswijk wordt tweede. En Brainstorm met Leen Menken derde.

Een tweede race wordt wel gestart, maar de stroom neemt toe en de wind neemt af, er gaan boten voor anker. En zo besluit de wedstrijdleider om 14.30 uur alle boten naar huis te sturen. Om 16.30 uur is er een gezellige prijsuitreiking in Raar en zit de eerste IJspegel 2008-2009 weer op.

Aly Anink-van Driel

www.ijspegel.com
Foto’s: Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: