Volvo Ocean Race: Green Dragon verdween voor 12 uur van het scherm

Green DragonOm 04u00 GMT vanmorgen kwam tijdens de 6’500 zeemijlen lange étappe van Alicante naar Kaapstad voor het eerst het zogenaamde ‘StealthPlay’ in actie. Tijdens deze editie van de Volvo Ocean Race heeft ieder team in elke étappe eenmaal het recht om gedurende 12 uren hun positie niet te vermelden. Hierdoor worden ze eventjes onzichtbaar voor hun concurrenten en kan het tactische steekspel pas echt beginnen. In de aanloop naar de Canarische Eilanden was het Green Dragon die als eerste het licht uitdeed.

Omwille van voor de hand liggende veiligheidsredenen weet alleen het Race Kantoor in Groot-Brittannië op dat moment waar de bewuste zeiler zich op dat moment bevindt. Toen Green Dragon in fluistermode ging, bevond het zich op 12 zeemijl van de leider op dat moment, Ericsson 3. Ian Walker had zijn groene draak ten westen van de eilandengroep gemanoeuvreerd en had Telefonica Black aan haar stuurboord zijde.

Posities 13u00 GMTPosities 13u00 GMTEricsson 3 voer gewoon dwars door de eilandengroep, terwijl de rest van de vloot opteerde om ten oosten van de Canarische Eilanden te blijven. Delta Lloyd, Puma en Ericsson 4 zochten zelfs dicht de Afrikaanse kustlijn op. Telefonica Black bleef dus ten westen van de eilanden terwijl haar zus met Bouwe Bekking aan het commando koos voor dezelfde route als Delta Lloyd, dus ook al ten oosten. Telefonica Blue was alweer wat achterop geraakt nadat ze haar grote A2 running spinnaker ’s morgens had gescheurd. Onder een 150 vierkante meter kleinere spinnaker in 18 tot 20 knopen wind ligt hun snelheid iets lager en kunnen ze niet zo diep varen, aldus de Nederlandse schipper.

Ondertussen blijft het in de kopgroep een ware matchrace. Puma schipper Ken Read verklaarde: “ik had verwacht dat het een felle strijd ging worden, maar dit slaat werkelijk alles!” Om 13u00 GMT had Puma de hoogste 24-uurs snelheid geklokt met 367 afgelegde zeemijlen, terwijl Ericsson 4 met 19 knopen het hoogste uurgemiddelde liet noteren.

Om 13u00 GMT zag het er als volgt uit:
PUMA Racing Team USA (Ken Read/USA) DTF 5436
Ericsson 4 SWE (Torben Grael/BRA) DTL 2nm
Ericsson 3 SWE (Anders Lewander/SWE) DTL 37nm
Delta Lloyd IRL (Ger O'Rourke/IRL) DTL 67nm
Team Russia RUS (Andreas Hanakamp/AUT) DTL 89nm
Telefónica Black ESP (Fernando Echávarri/ESP) DTL 90nm
Telefónica Blue ESP (Bouwe Bekking/NED) DTL 107nm
Green Dragon IRL/CHN (Ian Walker/GBR) StealthPlay

Om 16u00 GMT was het verstoppertje spelen gedaan voor Green Dragon. Bleek dat ze ook een centrale route hadden gevolgd, maar zonder spectaculaire gevolgen. Het positie rapport zet ze op een 4e stek, 55 zeemijl achter Puma, die aan de leiding blijft. Alles blijft verder gelijk, alleen de Spaanse teams hebben van plaats gewisseld en Telefonica Black is nu hekkensluiter met een achterstand van 110 zeemijl.

Je kan de race hier live volgen.

www.volvooceanrace.com
Foto : © David Branigan/Green Dragon

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: