Nieuwe overwinning voor Alfa Romeo in 40e Barcolana

Alfa RomeoDestijds in 1969 waren er 51 jachten aan de start in de Italiaanse Golf van Trieste tijdens de eerste Barcolana race. Toen won ene Piero Napp met zijn jacht Betelgeuse. Bij de start van de 40e editie verschenen er meer dan 1850 zeiljachten aan de 1 kilometer lange startlijn. En deze keer was het Neville Crichton met zijn 100 voet lange Alfa Romeo die de overwinning op zijn naam schreef. In heel licht weer miste hij nochtans zijn start.

Het was Mitja Kosmina met MaxiJena die het best weg was. Deze Sloveense schipper kent de Golf van Trieste op zijn duim en koos in een 2 knopen zwakke wind resoluut voor een start dicht bij de kustlijn. Ene Russell Coutts aan boord van Banco Espirito Santo, een RC44, volgde zijn voorbeeld en rondde het eerste merkteken als tweede, 7 en een halve minuut na MaxiJena.

Redelijk druk aan de 1 km lange startlijnRedelijk druk aan de 1 km lange startlijnAan die boei verscheen Shining-Umag als 3e en Alfa Romeo pas als 4e. Crichton had gekozen voor een start in het midden van de startlijn en lag aan de offshore boei Koper bijna 12 minuten achter op de leider. Na het ronden van deze boei bleef de wind wel zwak maar stond ze toch min of meer constant. Hierdoor namen de bootsnelheden toe, wat ten voordele was van de waterlijnlengte van de 100 voeter en haar zeiloppervlak.

Halverwege besloot het wedstrijdcomité de race in te korten om meer jachten toe te laten te finishen binnen de tijdslimiet. Achteraf een heel juiste beslissing want de wind viel uiteindelijk volledig weg. De finishlijn lag nu net buiten de kust van Miramare en die moest overschreden worden voor 17 uur. In eerste instantie ging Alfa Romeo het duel aan met MaxiJena.

Na amper 3 zeilmaneuvers wist Alfa Romeo de leiding over te nemen. Crighton wist zijn tegenstrever constant af te dekken en 100 andere jachten die de finishlijn naderden voor te blijven. Alfa Romeo’s 5e overwinning in de Barcolana, haar 3e opeenvolgende. Als tweede finishte MaxiJena, 1 minuut na Alfa Romeo. Shosholoza met niemand minder dan baas Salvatore Sarno aan boord werd 3e. Maar het meeste respect kreeg misschien nog wel Russell Coutts, die met zijn slechts 44 voet lange boot beslag legde op de 4e stek.

Het uitslagenbord (de eerste 10):
1. Alfa Romeo, Neville Crichton
2. Maxi Jena, Mitja Kosmina
3. Shosholoza, Paolo Cian
4. Banco Espirito Santo, Patrick Monteiro de Barros
5. Artemis II, Dean Barker
6. Shining-Umag, Rajko Kujundic
7. Mdeot-Cinkarna-Credem, Alberto Bolzan
8. Ceefer, Igor HLah
9. Veliki Viharnik-Mobitel, Dusan Puh
10. SNAI, Lorenzo Bodini

Foto’s: Guilain Grenier / www.martin-raget.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: