Volvo Ocean Race: Delta Lloyd klimt naar 4e plaats op weg naar doldrums

Delta LloydIn de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 oktober 2008 klom de Delta Lloyd van schipper O’Rourke op naar de vierde plaats. Dankzij een late gijp naar het westen en een zuidelijkere koers ten opzichte van de Ierse Green Dragon, profiteerde de Nederlandse 70-voeter eerder van een drukgebied met meer wind. Daardoor schoven ze een plekje op. Nadat Team Delta Lloyd in het eerste etmaal van de etappe achterop raakte, ging het langs de Afrikaanse kust in de aanval. Door op winddraaiingen te anticiperen, werkte de verzekeringsboot zich langzamerhand terug naar de middenmoot. Daarmee doet de enige gebruikte VO 70 uit de vloot van acht het boven verwachting goed.

De Amerikaan Matthew Gregory (morgen 32) maakte als navigator reeds twee America’s Cup-campagnes mee, maar zeilde nog nooit rond de wereld. Dat betekent dat hij aan boord van de Delta Lloyd zijn debuut in de Volvo Ocean Race meemaakt. In de eerste week van etappe naar Kaapstad liet hij zien ook het spel van zeezeilen te beheersen. De grootste sprong in het veld kwam op woensdag 15 oktober. Gregory: “We begonnen de dag in zevende positie. De koplopers hadden een voorsprong van 70 mijl, maar ze waren vooral met elkaar bezig. Dat gaf ons de kans om onze eigen race te varen.”

Gregory verwachtte een shift naar links en besloot eerder naar de kust te gijpen (met de wind in de rug draaien) dan de rest. Daardoor creëerden ze afstand tussen de Delta Lloyd en de vloot ten westen van hen. Gregory: “Zo ontstaat er een soort hefboomwerking, waarbij een kleine verandering een grote uitwerking heeft. Dat gebeurde dus ook, want na een uur kwamen de andere teams eveneens onze kant op. Wij kregen ondertussen de voorspelde windshift.” De Delta Lloyd draaide weer om richting de concurrentie en voer voor de Russen langs. Daarmee was de Nederlandse VO 70 volledig terug in de strijd om kostbare plekken.

Marokkaanse bedreiging

Net na de Straat van Gibraltar was het nog even schrikken voor de Delta Lloyd-bemanning. In het holst van de nacht, ter hoogte van het Marokkaanse vasteland, kregen ze sterke lampen op zich gericht. Gregory: “De Marokkaanse marine houdt langs de noordwestelijke kust een exclusion zone aan. Daarover was van te voren tijdens de briefing gesproken, maar we hadden afgesproken dat dit geen verboden terrein voor de deelnemers was. Ik waagde daarom de gok om een hoek af te snijden, wat 4 mijl korter was.” Het dreigde toch mis te gaan toen een stalen marineschip verhaal kwam halen, maar de Delta Lloyd bleef koers houden. Uiteindelijk werden de lichten gedoofd en droop de marine af.

Vliegende start

De oude dame onder full speedDe oude dame onder full speedDrie weken lang werkte het gehele team keihard aan hun missie. Op 11 oktober moesten zij en de Delta Lloyd wedstrijdklaar aan de start van de eerste etappe verschijnen. En dat deden ze. Met snelheden van 25 knopen lieten ze Alicante in rap tempo achter zich. Na twaalf uur knallen, lagen ze echter volledig geparkeerd. Schipper O’Rourke: “Aangezien de druksystemen nogal in de war waren, kozen we voor de snelste route. Helaas kwamen we daardoor in een windgat terecht en verloren we veel mijlen op de anderen. We hielden ons niet aan het vooraf opgestelde wedstrijdplan om dicht onder de kust te varen. Daar was de druk beter en dit kostte ons 47 mijl.”

Na dit ongelukkige begin lieten de mannen hun vechtersmentaliteit zien. Na ruim zes dagen met nog 4.874 mijl te gaan, zeilt de Delta Lloyd in vierde positie. De Doldrums vormen de volgende uitdaging.

Oude dame

De Delta Lloyd won de vorige editie van de Volvo Ocean Race onder de vlag van ABN AMRO One. Het is voor het eerst sinds begin jaren negentig dat een gebruikte boot zich weer eens meet met de laatste generatie jachten. Dit kan voor het opbouwen van het wedstrijdveld een belangrijke stap voorwaarts worden. O’Rourke: “Ik ben blij om te kunnen mededelen dat Betty, als enige oude dame in de vloot, uitstekend mee kan komen. Daarnaast heb ik plezier in de uitdaging van dit project, waarin we het als small budget syndicaat opnemen tegen dure campagnes. Het grootste budget is 20 maal zo hoog als dat van ons. Hopelijk doet dit voorbeeld volgen en worden er meerdere gebruikte VO 70’s ingezet voor de race van 2011.”

Tussenstand op 17 oktober om 13.00 uur:

1. Ericsson 4, 4.784 mijl tot finish
2. Puma, 1 mijl tot leider
3. Ericsson 3, 14 mijl tot leider
4. Delta Lloyd, 49 mijl tot leider
5. Green Dragon, 69 mijl tot leider
6. Team Russia, 76 mijl tot leider
7. Telefonica Blue, 141 mijl tot leider
8. Telefonica Black, 199 mijl tot ledier

www.volvooceanrace.com
Foto’s: David Branigan / Oceansport

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: