Hugo Boss Open 60 ontmast door visserboot

Op twee mijl uit de kust van Les Sables d'Olonne werd vrijdagmorgen 17 oktober de HUGO BOSS Open 60 midscheeps geramd door een vissersboot. De stuurboordzijde heeft hierbij veel schade opgelopen en is de boot ontmast. Of schipper Alex Thomson volgende maand (9 november) ook kan meevaren tijdens de Vendée Globe is nog onduidelijk. Risico's nemen voor deze singlehanded non-stop race om de wereld lijkt geen optie.

Vrijdagmorgen omstreeks 03:00 voer de HUGO BOSS op 1,5 mijl ten zuiden van Les Sables d'Olonnehet. Een vissersboot wist het jacht vol in de flank te raken. De enorme klap zorgde voor aanzienlijke schade waarbij ook de mast afbrak. Het snel doorknippen van de verstaging voorkwam erger. Op de plaats des onheils werd een markering uitgegooid om later mast en grootzeil op te kunnen halen. Op eigen kracht is men erin geslaagd om de haven van Les Sables d'Olonne om ongeveer 04:30 te bereiken. Vanaf dat moment is het team druk bezig te bepalen wat de schade is. Of de race op 9 november haalbaar is zal nog moeten blijken. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

"Op dit moment (red. 17:00) is de crew bezig de mast terug te halen en inspecteren ondertussen de rest van de boot. Meer informatie is op dit moment helaas niet beschikbaar. Maar ik heb vier jaar voorbereiding in deze race zitten, ik ben niet van plan om nu zomaar op te geven! Ik heb al een paar tegenslagen gehad, maar daar zijn we met het hele topteam altijd bovenop gekomen. Zolang niemand me zegt dat ik niet aan de start kan verschijnen ben ik er gewoon bij!", aldus Alex Thomson.

Meer info: http://www.vendeeglobe.org/en
Foto: © Mark Lloyd / DPPI

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: