Cap Istanbul 2008, solo zeilwedstrijd uit Figaro circuit, nadert haar ontknoping

Isabelle JoschkeIn de Méditeranee nadert de zeilwedstrijd voor solo Figaristen, Cap Istanbul, na 3 etappes stilaan haar einde. De overall leider Nicolas Berenger op Kone Elevators telt op zijn naaste rivalen François Gabart (Espoir Région Bretagne) en Gildas Morvan (Cercle Vert) ruim 2 uur voorsprong. Met de 2 laatste én kortste etappes nog voor de boeg is echter nog niet alles gezegd in deze prachtige race. Daarvoor zijn de omstandigheden in de Med net iets té wispelturig.

Vorige week, om ruim half 3 in de woensdagnacht, was het Antonio Pedro da Cruz die de tweede etappe op zijn naam schreef. Dit was voor de schipper van Baïko meteen de eerste overwinning in het Bénéteau Figaro circuit. Hij deed over de 340 zeemijl die Cagliari en Sardaigne de Marzamémi op Sicilië scheiden welgeteld 2 dagen 10 uren 38 minuten en 5 seconden. Of een gemiddelde snelheid van 5,63 knopen.

Antonio verrassende winnaar leg 2Antonio verrassende winnaar leg 2Deze tweede etappe begon met een tactische strijd in de baai van Cagliari. Daarna volgde een heel lang spinaker rak. Ter hoogte van de kustlijn van Sicilië moesten de Figaristen tenslotte opkruisen in steeds maar lichter wordende weerscondities. Antonio had reeds vroeg de leiding genomen en bouwde een opmerkelijke voorsprong op. Hij had als enige nog een beetje wind aan de finish. Het grootste deel van de vloot lag dan al stil in de baai van Sciacca.

De langste gewonnen door een vrouw

Van de derde etappe werd verwacht dat ze waarschijnlijk als scherprechter ging fungeren. De afstand tussen start op Sicilië en aankomst op Kreta bedroeg immers 540 zeemijlen. Met andere woorden de langste etappe van de wedstrijd. Afgelopen maandagavond, bijna 20 over 11, was het Isabelle Joschke die met Synergie als eerste de finishlijn overschreed. Al meteen een etappe overwinning in haar eerste Figaro-seizoen. Il faut le faire!

Rookie Isabelleken doet het uitstekendRookie Isabelleken doet het uitstekendDe 31-jarige vrouwelijke Figaro – rookie zeilde gedurende 3 dagen 5 uren 37 minuten en 40 seconden aan een gemiddelde snelheid van 6,94 knopen. Ze had vroeg de leiding van de vloot genomen en stond die de laatste 48 uur niet meer af. Bij de passage van de Ionische Zee kreeg ze te maken met een lokaal brutaal laag luchtdruk systeem. Geen tijd om te slapen of te eten de ganse dag, maar ze gaf geen krimp. Bij de ingang van de Egëische Zee met nog 120 zeemijlen te gaan langs de noordkust van Kreta liet ze in favorabele condities geen steken meer vallen.

Thierry Chabagny (Suzuki Automobiles) finishte een klein uur later als tweede, 10 minuten later gevolgd door Nicolas Berenger (Kone Elevators), die daarmee de overall leiding opeiste. Isabelleken is hiermee de eerste vrouw die een etappe winst op haar naam schrijft in het vernieuwd Figaro circuit. Een circuit dat ondertussen toch al bekend staat als ‘zeer zwaar’, en waar alweer enkele top solozeilers zullen uit voortkomen.

Algemeen klassement

Uit het algemene tussenklassement kan men al opmaken dat alleen de meest regelmatige zeiler aanspraak zal kunnen maken op de eindwinst. De 3 etappe winnaars waren telkens briljant tijdens die winnende etappe, maar in het algemene klassement staat Eric Drouglazet op een 9e, Antonio Pedro da Cruz op een 10e en Isabelle Joschke op een 15e plaats, waarbij Drouglazet al ruim 4 uren en 18 minuten moet goedmaken op de leider, Nicolas Berenger op Kone Elevators.

Vrijdag aanstaande start om 11 uur de voorlaatste etappe. Tussen Aghios Nikolaos op Kreta en Bozcaada in Turkije liggen 282 zeemijl.

www.capistanbul.com
Foto’s: Jacques Vapillon

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: