Grevelingen Wintercup 2008-2009 goed van start met 110 deelnemers

GrevelingencupZaterdag 11 oktober, de eerste schepen druppelen binnen in de haven van Port Zélande, waar vanuit de Grevelingen Wintercup verzeild wordt. Iedereen zoekt een plekje en het wordt al snel gezellig druk in de haven. Zaterdag 19:00 uur, achter in restaurant ‘Le Bateau’ wordt de wedstrijdtafel geopend. De schippers komen langs om hun schip aan te melden en een banenboekje te ontvangen. Om een beetje in de sfeer te komen, heeft het comité een welkomstdrankje neergezet! De kroeg stroomt langzaam vol, wat resulteert in een bijzonder gezellig samenzijn van zeilers. De muziek gaat aan, er wordt een dansje gewaagd en sommigen feesten tot in de late uurtjes door.

Zondagmorgen 9:00 uur, het is al dringen in het restaurant. Alle schippers verzamelen zich hier voor het palaver. De deelnemers worden welkom geheten, de te varen banen worden bekend gemaakt en enkele bijzonderheden worden toegelicht.

Nu gaat het gebeuren, alle 110 schepen begeven zich naar het startgebied. Het is een beetje mistig, maar de zon doet goede pogingen om er door te komen. De voorspelde ZZW wind van 8 knopen is aanwezig, deze zal later echter nog wat afnemen. Lichtweer zeilen dus!

Wanneer het startschip en de boeien in positie liggen, wordt de eerste start voorbereid. Er wordt in drie verschillende toerklassen (Toer 1&2 - Toer 3 - Toer 4&5), twee verschillende wedstrijdklassen (ORC 1&2 - ORC 3,4&5) en in twee eenheidsklassen (First 31.7 – J-80) gestart. De toer- en wedstrijdklassen varen een baan rond de boeien van het Grevelingenmeer en de eenheidsklasse gaan voor driemaal een Windward – Leeward baan. Dit komt neer op 11 starts!

Op weg naar de eerste boeiOp weg naar de eerste boeiAls eerste wordt de Toer 4&5 weggeschoten, vervolgens de Toer 3 en daarna Toer 1&2. Nu dienen de Wedstrijdklassen zich aan. Eerst gaat ORC 3,4&5 van start en snel hierna wordt ORC 1&2 er achter aan gestuurd. Nu de toer- en wedstrijdklassen weg zijn voor een baan rond de boeien, kunnen de 31.7’s en de J-80’s zich voor de eerste start opmaken.

De start verloopt soepel en er worden kort na elkaar 3 wedstrijden up & down gevaren. Wat een spektakel is dat eenheidsklasse zeilen toch! Vooral de 31.7, welke met dertien schepen aanwezig zijn, geven een prachtige show weg voor de mannen op het startschip!

Om te vermijden dat de schepen uit de toer- en wedstrijdklassen door de eenheidsklasse velden heen zouden varen, lag er voor hen aan bakboord van het startschip een finishlijn en voor de eenheidsklassen aan stuurboord. Zo konden, terwijl er schepen finishten, de eenheidsklassen snel doorstarten!

Het was voor iedereen een leuke en spannende dag. Het was een dag van grote deelnemersvelden en van licht weer. Deze omstandigheden zorgden ervoor dat de schepen bij elkaar in de buurt bleven en dat de concurrentie goed in de gaten kon worden gehouden. Twee schepen gingen hier wel erg ver in door. Zij waren zo verwikkeld in een loefduel, dat zij even later gebroederlijk naast elkaar op de zandbank lagen.

Terwijl de schepen finishten, werden de tijden direct verwerkt, zodat de uitslagen vrijwel direct na binnenkomst van het startschip bekend konden worden gemaakt. Natuurlijk zijn er altijd schepen die door de juiste beslissingen, tactisch inzicht of gewoon door hard te varen de concurrentie achter zich laten. Vandaag waren dat:

In de Toer 1 & 2:
1e – M.G.J.,Koopen, Grand Soleil 40 CONTROVERSA
2e – F.D.,de Geus, Dehler 39 ZEEZOUT
3e – PJ van Veen, Dehler 36 Pas de Deux

In de Toer 3:
1e – P Witvliet, Melody, Purple Rain
2e – R. Kooijmans, Dehler 33 cruising, Par Bleu

3e – P. van Leeuwen, Dehler 34, Shadow

In de Toer 4 & 5:
1e - E J van Putten, Elvstrom, 717 Waterfalls
2e - P Verhaert, Kelt 850, Satisfaction
3e - T van Wolde, Spirit 28, RAM RAM

In de ORC 1 & 2:
1e - S.M.G.,Hameeteman, Dehler 39 ARGEONAUT
2e - R.V. Jockin, Dehler 39 GRIEL
3e - C.C. Bleijenberg, Dehler 34SV Magic Marine

In de ORC 3, 4 & 5:
1e - Jaap en Frits Burg, X-79 Te Lui & Te Lax
2e - I.B.L.,Quik, X-332 NiXie
3e - S de Kok, Hallberg Rassy 342 Nova

In de First 31.7:
1e - W. Hermans, First 31.7 BLAUWE KNOOP
2e - C van den Haute, First 31.7 SHARK
3e - J.D.,van der Endt jr., First 31.7 Magnifique

In de J-80:
1e - T Hanse, J-80 GER 524
2e - Laura Vroon, J-80 Joie de Vivre
3e - R. Mink, J-80 Grijs

Wij feliciteren alle winnaars met de behaalde resultaten en bedanken alle 110 deelnemers voor de inzet en sportiviteit! Het was een schitterende dag, hier doe je het als organisatie voor! Graag zien wij jullie allen op 15 en 16 november weer in Port Zélande, wij zullen er alles aan doen om weer zo’n topdag neer te zetten!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: