Volvo Ocean Race: bewogen nacht voor Team Delta Lloyd

Gert-Jan Poortman in mastTeam Delta Lloyd maakte een bewogen nacht mee op de Atlantische Oceaan op weg naar Fernando de Noronha, een eiland voor de Braziliaanse kust. Op zondagavond 19 oktober 2008 rond 21.30 uur lokale tijd brak aan stuurboordzijde (rechts) van de mast het verbindingsstuk met de zaling. Op dat moment lag de Nederlandse 70-voeter op de zesde plaats in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race. Na de opgelopen averij viel de Delta Lloyd snel terug naar de achtste positie. Door inventief handelen van de bemanning was het probleem ’s ochtends om 5.00 uur opgelost. Zo voorkwam het team een noodgedwongen reparatiestop, die twaalf uur straftijd opgeleverd zou hebben.<--!break-->

“Het laatste nieuws is dat de alternatieve verbinding erop zit en dat de lijm aan het drogen is. We zitten in de Doldrums, waar het bloedheet is en we gaan maar 1,2 knoop over de grond”, zei mediaman Sander Pluijm maandagmiddag. “De mannen hebben van carbondeksels een soort mastvoet gemaakt. Aan de ene kant pas de zaling erop en aan de andere kant past ie om de mast. Als de lijm over vijf tot zes uur hard is, kan de spanning weer op de verstaging en kunnen we gas gaan geven. De achterstand is opgelopen, maar gelukkig ligt de rest ook stil. Als dit in 25 knopen wind was gebeurd, hadden we het niet onder zeil kunnen repareren. Dan hadden we een haven moeten opzoeken.” De Delta Lloyd heeft nog ongeveer 100 mijl tot de evenaar te gaan. “De zee is hier spiegelglad”, aldus Pluijm vanuit de beruchte Doldrums.

Het voorval

Het voorval gebeurde tijdens een zeilwissel. Daarbij bleef het val achter de zaling steken. Dit is een dwarsligger waarlangs de verstaging loopt die de mast op zijn plaats houdt. Pluijm rapporteerde kort na de gebeurtenis: “Tijdens het hijsen, draaiden de jongens volgas aan de lieren en kwam de zaling onder spanning te staan... tot ie het niet meer aankon en afbrak.” De verslagenheid aan boord was op dat moment nog groot. Pluijm aan het begin van de nacht: “We lagen goed in de race. Nu moeten we waarschijnlijk op het eiland Isla de Fernando de Noronha, waar we verplicht omheen moeten, een reparatiestop maken. In dat geval zijn de kansen op een mooie eindklassering in deze etappe definitief verkeken. Mits de jongens nog een briljante noodreparatie uit hun hoge hoed weten te toveren.” Dat bleek dus het geval, want in de vroege ochtenduren kwam de oplossing.

Team Delta Lloyd ligt momenteel als meest zuidoostelijke boot in achtste positie. Vannacht kreeg de vloot wederom een nieuwe leider, dit keer de Green Dragon (IRL). De spreiding in de vloot is groot.

Bekijk alle video's op de Volvo Ocean Race video player.

Teamwebsite: www.teamdeltalloyd.com (vernieuwd !)
VOR-website: www.volvooceanrace.org

Foto: Sander Pluijm

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: