Broers Coster eerste op ISAF wereldranglijst 470-mannen

Sven en Kalle CosterSinds eind vorige week staan de broers Sven en Kalle Coster bij de 470-mannen eerste op de ISAF wereldranglijst. Een constante serie van topprestaties bij internationaal erkende toptoernooien leidde tot die hoogste positie. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Qingdao vielen de mannen op gelijke aantal punten met de bronzen medaillewinnaars net naast het podium. Het oranjeduo De Koning en Berkhout kreeg in China het vrouwenzilver omgehangen. In het kielzog van die successen werkt de 470 Klasse Organisatie Nederland al jaren hard om het WK 470 naar Nederland te halen. In 2010 is het zo ver.

De Costers startten hun opmars met het behalen van de zilveren plak bij het WK 2007. Vervolgens stonden de broers zesmaal op het podium van een topevenement, inclusief de zilveren medaille bij het EK van 2008. “De Nederlandse broers Sven en Kalle Coster staan voor het eerst in hun zeilcarrière bovenaan de 470-mannenranking. Na twee jaar aanwezigheid in de top tien van de wereld, wisten ze eindelijk de olympische kampioenen Nathan Wilmot en Malcolm Page (AUS) van hun troon te stoten”, berichtte de internationale zeilfederatie (ISAF). Olympisch eremetaal glipte op het laatste moment uit hun handen, dus besloten de oranjezeilers door te gaan voor de Spelen van 2012.

Goed vooruitzicht voor WK 2010

“Het organiseren van een WK in een olympische klasse is een ambitieus project”, sprak Rick van Wijngaarden, voorzitter van de Nederlandse 470-klasse. De organisatie van de mondiale titelstrijd in 2010 is in gang gezet. “Over een maand zullen wij hierover een belangrijke mededeling doen. De kans op Nederlands succes in 2010 lijkt groot. In de afgelopen periode maakten diverse nationale 470-teams naam op internationaal niveau. De gebroeders Coster met hoogtepunten van zilver op het WK 2007 en nu #1 op de wereldranglijst, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout als drievoudig Wereldkampioen 470-vrouwen en winnaar van zilver op de afgelopen Spelen, regerend Jeugdwereldkampioenen 470-mannen (t/m 21 jaar) Steven Lefevre en Steven Krol, en Margriet Fokkema en Marieke Jongens die vorig jaar zilver wonnen bij de vrouwen tijdens het Jeugd EK 470 dat in Nederland werd gehouden. Een Nederlands topteam dat Wereldkampioen wordt op Hollands water...het zou niet mooier kunnen.”

Van Wijngaarden benadrukt tevens dat topsport niet de primaire bezigheid is van de 470 Klasse Organisatie Nederland: “De 470 is er voor iedereen, dus zijn wij erg blij dat ook onder het niveau van hoge ambities de “Fun & Racing” groep is ontstaan, waar iedereen aan kan deelnemen.”

Tekst: Diana Bogaards
Foto: www.teamcoster.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: