Er wordt aan een nieuwe Tornado klasse gesleuteld, nog enkel water toevoegen

2008 OlympicsEr zijn belangrijke veranderingen op til om een van de meest spectaculaire zeilklassen ter wereld op te waarderen en zo alsnog zijn plaats in de Olympische arena terug te verdienen. Men probeert de Tornado klasse volledig op te pimpen, onder meer door de oude mal te wijzigen, om zo een meer toegankelijke, vergevingsgezinder eenheidsklasse te creëren die een breder publiek en meer media zou aanspreken. Op die manier zou een ganse nieuwe vloot van Nieuwe Generatie Tornado zeilers moeten ontstaan.

Tornado racing zou terug toegankelijk moeten worden voor iedereen, waarbij een wedstrijd wordt gewonnen op het water en niet door ontwikkelingsprogramma's of technologische snufjes. De Internationale Tornado Associatie reageert hiermee op het snel veranderende klimaat in de wereld van de sport. Het updaten en opfrissen van de snelste boot van de voorbije Olympische Spelen moet een nieuwe jonge generatie zeilers aanspreken en hen toelaten om de ultieme kick en Olympische glorie te bekomen.

Het moderniseren van de klasse en de terugkeer naar het Olympische zeilprogramma in 2012 moet ondermeer bekomen worden door een korter en scherper racing format te ontwikkelen. Een échte eenheidsklasse, waarbij men heel eenvoudig een kit kan bestellen tegen een democratische prijs. Het drukken van de kosten zal helpen om over gans de wereld nieuw zeiltalent te ontdekken en zou van de Tornado een boot voor iedereen moeten maken. Een directere en snellere route naar de Spelen voor komende kampioenen.

Voorzitter van de I.T.A. Carolijn Brouwer zei nog: “We hebben ons oor te luister gelegd en ideeën opgedaan die circuleerden in de zeilwereld. En dit van aan de basis bij de zeilers tot op het hoogste niveau van de ISAF. We geloven dat het tijd is om veranderingen door te voeren en dat de Tornado klasse de weg kan tonen. We willen een boot die makkelijk gekocht kan worden, die echt eenheidsklasse moet zijn met identieke zeilen en die niet ieder jaar onderhevig zal zijn aan veranderingen. Samengevat, een multi-hull met een budget onder controle voor iedere zeiler toegankelijk.”

“Een zeiler uit Botswana moet kunnen wedijveren met identiek het zelfde materiaal tegen de Europese kampioen of de komende Olympische kampioen. Het moet een klasse worden die aantrekkelijk is voor zowel de zeiler als de zeilster, overal ter wereld.” Vice-president Darren Bundock gelooft nog steeds dat de Tornado de meest opwindende en meest geschikte multi-hull is voor de Olympische zeilstrijd: “Zij is snel, toegankelijk voor media en toeschouwer, test het kunnen van de beste multi-hull zeilers ter wereld en is tegelijkertijd duurzaam en betaalbaar.”

De Internationale Tornado Associatie hoopt nog steeds het 11e Olympische zeilevenement te kunnen worden op de Spelen van 2012 in Londen, nadat het uit het zeilprogramma werd gekegeld.

www.tornado.org

Bron: Press Release Tornado Class
Foto: Getty Images

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: