Virgin Money is woensdagochtend vertrokken voor trans-Atlantische recordpoging

Virgin MoneyDe 99 voet lange monohull Virgin Money (voorheen nog Speedboat) heeft deze woensdagochtend de zeilen gehesen voor de start van haar trans-Atlantische recordpoging. Aan boord bevinden zich Richard Branson met zijn kinderen Holly (26) en Sam (23) en het ganse Teamorigin-team, inclusief Mike Sanderson als co-schipper en drievoudig Olympische gouden medaille winnaar Ben Ainslie. Een crew van zomaar eventjes 24 man om een recordtijd neer te zetten tussen New York en Lizard Point, zuidwest Engeland, zowat 2’925 zeemijlen verder.

Het huidige record staat sinds oktober 2003 op naam van maxi yacht ‘Mari Chari IV’, geschipperd door niemand minder dan … Mike Sanderson, en bedraagt 6 dagen, 17 uren, 52 minuten en 39 seconden. Zij is daarmee tot nu toe de enige monohull die minder dan 7 dagen nodig had om de oversteek te maken. In juni 2008 stak het jacht ‘Leopard of London’ de Atlantic over in 7 dagen, 19 uren, 20 minuten en 49 seconden en is daarmee de snelste monohull met ‘aangedreven winches’.

Het maxi zeiljacht passeerde op woensdag 22 oktober de officiële startlijn aan het Ambrose Lighthouse om 9u BST (Britisch Summer Time) en moet dus de finishlijn overschrijden ten laatste om 21u 38min 52sec op dinsdag 28 oktober. De start werd met zowat 4 uur vervroegd, zodat ze net voor een enorme storm konden vertrekken. De eerste 24 uren zijn dan ook al meteen cruciaal. Virgin Money moet plankgas deze eerste storm zien uit te rijden, zonder averij op te lopen. En daarna moeten ze zien aan te pikken bij een tweede dikke storm. Ze gaan met andere woorden 6 vermoeiende dagen tegemoet.

De 25 koppige bemanning werkt normaal in shifts van 4 uren. De maxi ontwikkelt door Juan Kuoyoumidjian is misschien wel het modernste wat er vandaag de dag rondvaart. Virgin Money heeft een snelheidstop van om en bij de 45 knopen. Ze weegt 30,6 ton, heeft een 6 meter diepe kantelkiel waaraan een bulbje van 15 ton hangt. Twee steekzwaarden en dubbele roerbladen moeten haar op koers houden. Volgens de berichten van de eerste dag lukt dat wonderwel en vaart ze tegen snelheden van 30 knopen gewoon door de storm. Een kort aan boord videofragment zie je hier en hier .

Bron en foto: http://uk.virginmoney.com/challenge

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: