Virgin Money staakt record poging met zwaar beschadigd grootzeil

Virgin Money dag2Ze hadden gekozen om tussen de stormen door even het trans-Atlantisch record scherper te stellen. Met een ultramoderne boot, de vroegere Speedboat en een professionele 24 koppige bemanning onder de deskundige leiding van Mike Sanderson en Olympisch wonderboy Ben Ainslie leek het erop dat ze dit klusje even simpel gingen klaren. Maar dat was dan toch buiten de weergoden gerekend. Na 2 dagen moesten ze noodgedwongen de strijd staken na een ‘night of hell’.

Men wist dat zo laat op het seizoen de weersomstandigheden best zwaar zouden kunnen gaan worden. Maar ja, je wil een record verbeteren. Dat de weergoden echter zo verschrikkelijk te keer zouden gaan had niemand gedacht. Windkracht 7 tot 9 Bft en golven tot 12 meter hoog bleken net iets te veel van het goede.

Een uitgeputte Richard Branson sprak als volgt over de satelliet telefoon: “We hebben juist een helse nacht beleefd aan boord Virgin Money. We werden achteraan het schip geraakt door een monstergolf. Eén van onze reddingsboten werd gewoon van boord gespoeld, onze spinaker werd beschadigd en in ons grootzeil werd een groot gat geslagen.”

“Gelukkig had iedereen van de crew het harnas aan en was men gezekerd zodat niemand overboord sloeg en dat is uiteindelijk het enige dat belangrijk is op het einde van deze verschrikkelijke dag. We hebben Virgin Money gepushed tot aan haar limieten, ik vrees nu zelfs dat het erover is geweest.”

“Na alles wat we de afgelopen 2 dagen hebben meegemaakt zien we ons nu genoodzaakt de strijd te staken en onze koers te verleggen naar St. George in Bermuda. De wind komt nu van achter ons en het is schitterend zeilen op de rollende golven. We gaan daarna de boot terug klaar maken zodat we later dit jaar of in de lente van volgend jaar een nieuwe recordpoging kunnen ondernemen.”

Mike Sanderson voegde er nog het volgende aan toe: “We wisten dat het zwaar ging worden. Er zijn grosso modo 2 manieren om de Atlantische Oceaan over te steken in record tempo. Of je gaat noordwaarts en dan weet je dat het zeer agressief gaat worden. Of je kiest voor een meer zuidelijker route waar de oceaan rustiger is. Het was eigenlijk al laat op het seizoen voor de noordelijke route waar we uiteindelijk voor kozen, maar daar stond een potentiële zeer snelle oversteek tegenover.”

“Lady Luck liet ons echter in de steek. De schade aan het onderste deel van het grootzeil kon onderweg niet hersteld worden, zodat we alleen nog verder konden met een gereefd grootzeil, waardoor we minstens een dag buiten het record gingen eindigen. Daarop verkozen we onze poging liever te staken.”

Virgin Money en haar crew werd rond 16 – 17 uur lokale tijd verwacht in St George.

Bron: Sailworld.com
Foto: Virgin Money

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: