Najaarsbokaal '08 Muiderzand opgeëist door Heemskerk/Tentij

Zondag 26 oktober 2008 wist het catamaranduo Heemskerk/Tentij de najaarsbokaal 2008 op Muiderzand binnen te hengelen. Tijdens onstuimige weersomstandigheden waren de heren in hun zwarte bulthaup Hobie Tiger duidelijk in hun element. De opgebouwde voorsprong begin deze maand hebben ze niet in gevaar laten komen. Ondanks een ware uitputtingsslag schreven ze ook vandaag weer twee paaltjes bij.

Een dikke vijf beaufort vergde zondag het uiterste van alle deelnemers. Hadden de zeilers vorige week nog zeer aangenaam wedstrijdzeilweer, vandaag was het duidelijk een koude Hollandse herfstdag. Voor de zeilers die de confrontatie met de elementen niet schuwden wel een mooie afsluiter van het catamaranseizoen in Nederland. De hele maand oktober zijn er in totaal zeven wedstrijden gevaren voor de najaarsbokaal, waar ruim 70 boten aan de start verschenen. Na aftrek bleven er nog vijf wedstrijden over die Heemskerk en Tentij allemaal met overwinningen wisten te verzilveren in de Formule 18 klasse. De tweede plaats ging naar Reindert van der Meulen en Carina Knol op de Capricorn, ondanks dat ze vandaag niet hebben gevaren. Sascha Larsen en Christa van Helden hadden op hun Nacra Infusion een OCS bij de eerste race. Hierdoor moesten zij genoegen nemen met de derde plaats in het overall klassement, met een gelijk aantal punten als de nummer twee.

Toch aanpoten voor de herenToch aanpoten voor de heren“Het was een mooi allround evenement. Alle weerstypen hebben we voorbij zien komen. Ook de organisatie van de Roerkoning mag terugkijken mooi evenement. De wedstrijden werden lekker snel achter elkaar doorgestart, top!” aldus Heemskerk. De onderlinge strijd met de Formule 20 boot van John de Vries was vandaag ook weer het geval. “Vorige week konden we ze voorblijven, vandaag waren zij weer sneller. Misschien kwam het door onze afstelling, we hebben bijna constant met een losse cunningham moeten varen om een beetje druk in de zeilen te krijgen. Ze hadden immers zeer harde wind voorspeld.”

Klassenevenement F18/A-cat/Dart18

De wedstrijden gezeild op zondag 12 oktober telden dubbel. Van de vijf gezeilde wedstrijden telde de laatste mee voor het Klassenevenement F18. Heemskerk en Tentij wisten de eerste vier wedstrijden te winnen en pakten zo de eerste plaats. De laatste wedstrijd die dag eindigden ze als vijfde. Deze wedstrijd gold voor zowel het klassenevenement als de najaarsbokaal als hun wedstrijdaftrek.

Special guest op Muiderzand

Olympisch Finn-zeiler Pieter Jan Postma was vandaag aanwezig op Muiderzand. Postma gaf een korte uitleg over strategie en ‘hoofd buiten de boot’, kijk goed om je heen wat er tijdens bijvoorbeeld een overstagmanoeuvre gebeurt. Veel zeilers vergeten de boei in de gaten te houden en laten hierdoor kostbare meters liggen. Dat Postma bij de najaarsbokaal aanwezig was, was geen toeval. Mischa Heemskerk en Pieter Jan Postma kennen elkaar van de Tommy Hilfiger Extreme 40 catamaran. Zaterdag heeft Postma zelfs nog meegetraind waar een helmstok sneuvelde, dader onbekend.

Overwinteren

Veel catamaranzeilers trekken vanaf volgende week richting de Antillen om te zeilen tijdens de Aruba Regatta 2008. De Hobie Cat teams keren hierna terug naar Muiderzand om iedere zondag weer te gaan trainen, o.a. door korte wedstrijden te houden.

Uitslagen

Najaarsbokaal 2008:
1. Heemskerk/Tentij (Hobie Tiger) 5 punten
2. Van der Meulen/Knol (Capricorn) 16 punten
3. S. Larsen/C. van Helden (Nacra Infusion) 16 punten

Klassenevenement F18 2008:
1. Heemskerk/Tentij (Hobie Tiger) 4 punten
2. Van der Meulen/Knol (Capricorn) 7 punten
3. S. Larsen/C. van Helden (Nacra Infusion) 15 punten

Alle uitslagen zijn te vinden op de website van de Roerkoning.

Hobie Cat Holland
Foto’s: © Jasper van Staveren/SailShoot.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: