KLYC Antwerpen organiseert cursus meteo specifiek voor watersporters

Windshift aan de boeiFritz Buyl van het Oceanografisch Meteorologisch Station (www.kustweertbericht.be) en routeur van Peter Laureyssens, Dixie Dansercoer en Michel Kleinjans geeft drie initiatiecursussen specifiek voor de watersport. Voor iedereen die meer wil begrijpen van de achtergronden van het weer en de verschillende weerelementen, het ontstaan van het weer, de manier waarop het waargenomen wordt en hoe je weervoorspelling kan maken met de informatie op internet. De cursussen gaan door op de zaterdagen 8 november, 15 november en 22 november 2008, telkens van 14u tot 18 uur.

De eerste twee lessen

De eerste twee zaterdagen wordt een cursus praktische weerkunde voor watersporters (2 x 4 uur) gepland, met daarin volgende onderwerpen:
-Inleiding algemene weerkunde – werken met weerkaarten (fronten en isobaren kaarten) –inleiding tot routeren.
-Opbouw van de atmosfeer, de motor van het weer. -Algemene circulatie. Fronten en depressies. Bepalen van de windrichting, windsterkte en rukwinden op een synoptische weerkaart + oefeningen.
-Meteo op internet. Het weer in Europa.
-Bepalen van de golfhoogte ifv windrichting, windsterkte en fetch + oefeningen.
-Tochtplanning en meteorologische navigatie (korte en lange routering) + oefeningen.

De derde les

Tijdens de laatste zaterdag wordt er gesproken meteo- & windstrategie. In die laatste 4 uur zal het gaan over:
-Wind en windshifts voor wedstrijdzeilers rond de boeien (windshifts onder de kust, wolken, buien en analyse van het wedstrijdwater en de aangepaste strategie).
-Meteo en de aangepaste strategie daarop op de korte wedstrijdbaan.
-Wind en windshifts, welke shifts onder welke wolken, effecten van kust en concurrenten in de buurt, windvlagen en luwtes, zeebries en aanverwanten, wind en stroom, analyse en strategie van het wedstrijdwater op voorhand, ...

De cursisten kunnen de syllabus gratis krijgen in pdf-vorm om dan zelf af te drukken. Er wordt ook overlegd onder de deelnemers of er een eenvoudige copy/print oplossing kan worden gevonden.

De lessen kosten 14 Euro per persoon voor de drie lessen (12 uur), 9 Euro voor de inleidende lessen (8 uur) en 6 Euro voor de les wedstrijdmeteo (4 uur). Het lesgeld wordt cash ter plaatse afgerekend.

Inschrijven via aanmelding op klyc@skynet.be met vermelding van naam, voornaam, Gsm, en e-mail adres.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: