Francis Joyon op IDEC vertrokken voor aanval op solo zeilrecord Route Discovery

IdecDe Franse solo zeiler Francis Joyon, die zowat 8 maanden terug nog het zeilrecord solo rond de wereld op een fenomenale manier op 57 dagen zette, is nu met zijn maxi trimaran IDEC vertrokken voor alweer een recordaanval. Deze keer wil hij de oversteek tijd van de Discovery Route scherper stellen. Dit is de route die ene meneer Christopher Columbus zeilde toen hij in 1492 Americas ontdekte, al dacht hij zelf dat hij India had gevonden.

Joyon is op dinsdagochtend 28 oktober vanuit het Spaanse Cadiz vertrokken en hoopt voor 17 uur 20 op vrijdag 7 november de finishlijn ter hoogte van San Salvador op de Bahamas te overschrijden. Het huidige record staat op naam van zijn landgenoot Thomas Coville, die aan een gemiddelde snelheid van iets meer dan 15 knopen welgeteld tien dagen 11 uren 50 minuten en 46 seconden nodig had.

IDEC al meteen 'full throttle'IDEC al meteen 'full throttle'Joyon heeft zijn Ferrari-rode zeilbolide onmiddellijk de sporen gegeven. De snelheidsmeter tikte al meteen over de 27 knopen op dag één. In de eerste 24 uur werden meer dan 580 zeemijlen afgehaspeld. Op het traject van 3’725 zeemijlen telt de recordjager na 2 dagen koers virtueel reeds 265 zeemijl voorsprong op Coville.

www.trimaran-idec.com
Foto’s: Jean-Marie Liot/DPPI/Idec

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: