Portimao Global Ocean Race: Michel Kleinjans even in de problemen

Roaring FortyVandaag donderdag 30 oktober bereikte ons verontrustend nieuws vanaf de Roaring Forty van Michel Kleinjans. Ons Belgisch solo zeiltalent is onderweg in de Portimao Global Race van Portimao naar Kaapstad, een rakske van 7000 zeemijl. En dat solo op een Open 40. Op dit moment heeft hij ruim 550 zeemijl voorsprong op zijn enige solo belager, terwijl hij overall op de tweede plek zeilt, slechts 160 zeemijl achter de dualhanded leiders op Beluga Racer.

Nog als 2e aan de gate

Gisteren woensdag 29 oktober passeerde hij om 14u30 UTC nog het verplicht te ronden waypoint ter hoogte van Recife. Deze 2e poort in de race ligt ongeveer halfweg op de route naar Kaapstad. Kleinjans had voor de 3500 zeemijl ongeveer 16 dagen nodig. Anders gezegd haalt hij een gemiddelde snelheid van 8,6 knopen of haspelt hij dik 200 zeemijl per dag af.

Onheilspellende knal

Maar toch bleek het niet zijn lucky dag te zijn. Het begon al met een harpsluiting op zijn grootschoot die het met een luide knal begaf. Maar tegen het vallen van de avond volgde nog zo een knal. En deze keer wist de schipper aan het geluid van de knal dat het deze keer menens was. Vrij snel ontdekte Michel dat de D1 aan bakboord was losgekomen. Dit deel van het want is belangrijk om de mast rechtop te houden. Toch redelijk cruciaal als je aan een oceaan race bezig bent.

Michel over de radio

De Roaring Forty in 'Trading winds'De Roaring Forty in 'Trading winds'Kleinjans berichtte als volgt: “Onmiddellijk paniek. Ik dropte het grootzeil en gijpte naar bakboord zodat het gebroken stag zich aan de lijzijde bevond. Ik nam mijn uitrusting en klom in de mast. Gelukkig was er niets gebroken en bleek de bevestiging van het stag alleen maar losgekomen. Het heeft wel een tijdje in beslag genomen, maar uiteindelijk is het me toch gelukt om het stag terug vast te maken aan de mast. Ondertussen was het donker geworden. Ik kon het zeil terug hijsen en mijn koers hervatten. Ik liet om veiligheidsredenen wel een rif in het grootzeil.”

Geen nieuws, goed nieuws

Verder kregen we geen nieuws meer van Michel, en geen nieuws is goed nieuws. En op de race tracker van vandaag 21u20 UTC zien we hem snelheden van bijna 9 knopen noteren, dus het ziet er weerom goed uit. Je kan onze kompatriot volgen op de globalracetracker.

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto’s: Pit de Jong en Michel Kleinjans (onboard)

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: