Volvo Ocean Race: een zware nacht achter de rug maar met nieuw record

Green DragonAfgelopen nacht heeft een stormachtig koufront met windstoten tot 40 knopen, enorme golven en wrede squalls de 8 deelnemers aan de Volvo Ocean Race lelijk getergd. Ericsson 4 kon meerijden met het front, brak het 24 uurrecord door de magische 600 zeemijl te overschrijden en zag haar voorsprong op Puma tot 76 zeemijl groeien. Telefonica Black kreeg het meest te verduren en liep behoorlijke schade op.

“Je hebt niet alle dagen een rit zoals wij het laatste etmaal mochten meemaken, terwijl we een nieuw 24 uurrecord voor een monohull neerzetten. Ik denk dat iedereen aan boord het nog niet ten volle realiseert!”, schreef MCM Guy Salter deze morgen aan boord Ericsson 4.

Green Dragon gewond

Een gans ander verhaal kwam van Green Dragon. Ian Walker rapporteerde dat ze midden in de gitzwarte nacht hard tegen iets aanvaarden. “We hoorden een oorverdovende knal en de boot ging van 25 knopen snelheid naar een virtuele stop. Iedereen aan dek viel hard, maar gelukkig bezeerde zich niemand al te erg.” De bemanning inspecteerde de romp, de steekzwaarden en de kiel naar schade maar vond niets. Gedurende een tijdje vibreerde de boot nog, maar dat loste zichzelf op.

Toen het daglicht verscheen en de bemanning redelijk op haar tandvlees zat, boorde de boeg van Green Dragon zich dan nog eens hard in een golf. De A6 spinnaker kwam los en werd aan flarden gerukt. “De Green Dragon is gewond maar nog ver van uitgeteld”, schreef Walker deze morgen. Het team ligt nu op een 4e plaats, maar telt ondertussen wel al 266 zeemijl achterstand op de leider.

Telefonica Black met meest schade

Telefonica Black liep nog de meest ernstige averij op. Aan een snelheid van meer dan 25 knopen werd ze van een golf af gekatapulteerd. Na de crash landing constateerde de bemanning dat een roerblad en een deel van één van de steekzwaarden was afgebroken. Ook de vaste boegspriet was verdwenen. Niemand werd gewond en de averij kon vlug worden verholpen. De bemanning installeerde een noodroer en Telefonica Black vervolgt nu haar koers, zij het ietwat trager dan voorheen.

Vloot uit elkaar geranseld

Ericsson 4: +600 Nm in 24 uurEricsson 4: +600 Nm in 24 uurNa de nek aan nek gevechten de afgelopen 2 weken is de laatste 2 dagen de vloot deftig uit elkaar gerammeld. Tussen de leider en de hekkensluiter zit nu maar liefst 458 zeemijl. Green Dragon en Telefonica Blue zijn naar het zuiden gedoken, net als Team Russia en Delta Lloyd, terwijl het top trio meer naar het noorden terug te vinden is. De gewonde Telefonica Black bevindt zich daar ergens tussen in.

Finish kan nog spannend worden

Met nog 1122 zeemijlen tot de finish wordt Ericsson 4 door de computers zondag in Kaapstad verwacht in de loop van de ochtend. Maar de aanloop naar Kaapstad kan zeker nog voor veranderingen in deze tijdstabel zorgen. De race weersvoorspeller Jennifer Lilly verwacht dat de wind morgen gaat afnemen tot onder de 20 knopen, om tegen het weekend nog verder af te zwakken tot rond de 10 knopen. De snelheid van de vloot zal dus zeker nog afnemen als ze de finish in zicht krijgt.

Leg 1 dag 20: 1300 GMT Volvo Ocean Race Posities

Ericsson 4 SWE (Torben Grael/BRA) DTF 1122
PUMA Racing Team USA (Ken Read/USA) +76
Ericsson 3 SWE (Anders Lewander/SWE) +163
Green Dragon IRL/CHN (Ian Walker/GBR) +266
Telefónica Blue ESP (Bouwe Bekking/NED) +345
Telefónica Black ESP (Fernando Echávarri/ESP) +430
Team Russia RUS (Andreas Hanakamp/AUT) +454
Delta Lloyd IRL (Ger O'Rourke/IRL) +458

Bekijk alle video's op de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.com
Foto’s: Dave Kneale / Volvo Ocean Race en Oskar Kihlborg / Ericsson Race Team

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: