Europees Kampioenschap J24 op het Balatonmeer in het teken van licht weer

NED62 aan bovenboeiVan 19 t/m 26 september vond in Hongarije het EK J24 plaats op het Balatonmeer. Nederland werd vertegenwoordigd door team J/Spot. Het team, bestaand uit 5 zeilers, heeft overall een 12e plaats behaald in een kampioenschap dat gedomineerd werd door lastige condities. Het team van de NED 62 bestond uit: Ivo Kok; stuurman, Remco van den Berg; trim, Gerrit Gortzak; voordek, Annelies Osinga; mast, Kim Platteeuw; tactiek. In de voorbereiding op het EK won het team begin september het Nederlands kampioenschap.

Ook in dit evenement heeft het team bewezen met de top mee te kunnen draaien. Tijdens het grootste deel van de 9 verzeilde wedstrijden was team J/Spot in de top tien te vinden, met een derde plaats als hoogste score. Het team scoorde echter ook een zwarte vlag voor een vroege start. Daarnaast waren de omstandigheden moeilijk met onvoorspelbare wind en veranderden deze snel. Tussen de deels professionele teams worden kleine foutjes snel afgestraft. Het Nederlandse Team J/Spot viel daardoor in de einduitslag net buiten de top tien.

Onder invloed van een groot hogedrukgebied boven een groot deel van centraal Europa stond er weinig wind. Met uitzondering van de laatste dag begon iedere dag met uitstel en zijn er de eerste dag zelfs helemaal geen wedstrijden gezeild. Van de geplande 12 races zijn er helaas maar 9 verzeild.

Drukte aan de startlijnDrukte aan de startlijnVanuit 7 landen verschenen er 35 boten aan de start. Een sterke internationale delegatie, waarbij de Duitse teams overheersten en beslag legden op de 1e en 2e plaats. De derde plaats was voor Italië. In de J24 is het, doordat de klasse een eenheidsklasse is, close-racing waardoor ook het puntentotaal in de uitslagen dicht bij elkaar lag en niet beïnvloed werd door handicaps. Internationaal is de J24 de grootste kielboot-eenheidsklasse met bijna 6000 boten verdeeld over de hele wereld.

Hongarije was voor de eerste keer gastland voor een Europees Kampioenschap J24. Een primeur die de Hongaren benut hebben door een organisatorisch sterk kampioenschap neer te zetten waarin de gastvrijheid van de Hongaren de boventoon voerde en het evenement zeer geslaagd maakte.

Kim Platteeuw
Info: www.j24.hu

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: