Kite surfer doorbreekt 50 knopen snelheidsgrens op Luderitz Speed Challenge

kite surfer CattelanFransman Sebastien Cattelan, een professioneel kite surfer, heeft gisteren, vrijdag 3 oktober 2008, een nieuw zeil snelheids wereldrecord gevestigd. Tijdens de Lüderitz Speed Challenge in Namibië doorbrak hij als eerste ooit de magische 50 knopen grens. Zijn record van 50.26 knopen moet wel nog geratificeerd worden door het World Speed Sailing Records Council. Verschillende top zeilers maakten in windsnelheden van 35 tot 45 knopen runs boven de 49 knopen.

Cattelan’s nieuwe record verbreekt meteen ook het opmerkelijke wereldrecord gevestigd op de 19e september door de Amerikaanse windsurfer Rob Douglas, die toen 49.84 knopen klokte. Ondanks een kleine blessure, die hem 3 dagen in bed hield, haalde Cattelan een topsnelheid van 58 knopen (107 km/u) en een gemiddelde snelheid van 54.50 knopen over een afstand van 200 meter. Alle waarden zijn opgemeten door een officiële tijd opnemer, maar moeten nog worden geratificeerd door het WSSRC.

Er werden nog verschillende nieuwe besttijden gevestigd:
- Sebastien Cattelan (FRA) 50.26 kn: nieuw wereldrecord, eerste persoon die de magische 50 knopen doorbreekt
- Rolf van der Vlugt (NED) 44.90 kn: nieuw Nederlands snelheidsrecord
- David Williams (GBR) 44.82 kn: nieuw UK snelheidsrecord
- Charlotte Consorti (FRA) 42.19 kn: nieuw Frans vrouwen snelheidsrecord
- Katje Roose (NED) 36.83 kn: nieuw Nederlands vrouwen snelheidsrecord

Vandaag worden nog hogere windsnelheden voorspelt. Op naar een gemiddelde snelheid van 100 km/u over een afstand van 500 meter?

www.luderitz-speed.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: