Volvo Ocean Race 2008-2009 gaat met een in-port race vandaag in Alicante van start

Telefonica BlueVanaf vandaag, zaterdag 4 oktober, 13 uur plaatselijke tijd, gaat menig zeilershart sneller kloppen. Na 7 Whitbread Round the World Races en 2 Volvo Ocean Races start dan immers de 10e editie van het langste, het hardste en het meest tot de verbeelding sprekende zeilevenement ter wereld met een in-port race in Alicante, Spanje. Sir Francis Chichester en Sir Robin Knox-Johnston konden zich nooit inbeelden dat hun solo wereldomzeiling dit als gevolg zou krijgen.

De laatste in-port oefenwedstrijd, afgelopen donderdag, werd gewonnen door Telefonica Black. Het team van Fernando Echavarri leidde de 4 zeemijls lange race van start tot finish. Na 51 minuten en 10 seconden werd de finishlijn overschreden, 56 seconden voor PUMA Ocean Racing. Ericsson 4, geschipperd door Torben Grael, werd 61 seconden later 3e.

Green Dragon, Telefonica Blue, Ericsson 3 en Team Russia zetten hun naam in die volgorde op het bord. En het Nederlandse Team Delta Lloyd? Die waren nog te druk bezig met hun individuele bootvoorbereidingen zodat ze forfait gaven voor de oefenrace.

De oefen in-port race in AlicanteDe oefen in-port race in AlicanteEricsson Racing Team had ondertussen nog een andere wedstrijd om handen. Zij probeerden hun zaak bij de Internationale Jury te heropenen, om zo alsnog van hun straf af te komen. Een straf, 2 punten per leg, die ze kregen omdat hun kiel niet aan de Volvo Open 70 meetregels voldoet.

Richard Brisius, managing director bij Ericsson Racing Team, zei niet alleen verrast te zijn, maar geschokt door de uitspraak. Hij is van mening dat er nieuw bewijsmateriaal is om hun gelijk te halen bij een heropening van deze zaak en vindt de straf ongezien groot in de geschiedenis van deze race.

Bij het Nederlandse Team Delta Lloyd had men nog de handen vol om de boot optimaal voor te bereiden op de start van de race. Verder moesten nog belangrijke bemannings-knopen worden doorgehakt. Hun Ierse schipper Ger O’Rourke heeft bekend gemaakt al zeker niet te kunnen deelnemen aan leg 2, 3 en 5. Hij heeft op dat moment andere eerder gemaakte verplichtingen. Kiwi Stuart Wilson, die deze race reeds 4 keer meezeilde, zal hem dan vervangen.

Voor de nakende in-port race heeft het team Fransman Sebastian Col ingehaald. Col, die recentelijk nog de Troia Portugal Match Cup 2008 als schipper van het Franse Match Racing Team won, gaat dus sturen. En het is niet uitgesloten er later nog op hem beroep zal gedaan worden.

De geselecteerde 'gelukzakken' De geselecteerde 'gelukzakken' O’Rourke, Wilson, Molloy en Maurice Paardenkooper hebben ondertussen de offshore bemanning bekend gemaakt, en het zijn geworden: Ger O’Rourke (IRL), Stuart Wilson (NZL), Stuart Molloy (NZL), Gerd-Jan Poortman (NED), Ed Van Lierde (NED), Bert Schandevyl (BEL), Matthew Gregory (USA), Edwin O’Connor (IRL), Martin Watts (GBR), Ryan Houston (NZL) en als MCM tenslotte Sander Pluijm (NED).

Paardenkooper, Nederlands Olympisch zeilcoach, zei nog: “Volgens de regels moet de offshore bemanning bestaan uit minimaal de helft van de zeilers die de kwalificatie mijlen zeilden. Hierdoor ontstond al snel een shortlist. Verder hebben we de technische vaardigheden die hoogstnodig zijn aan boord bekeken om een eerste bemanningslijst bekend te maken. Voor de eerste in-port race vandaag voegen we nog Mark Tighe (IRL) en Col (FRA) toe aan deze lijst.”

Alle crew-lijsten voor de in-port race zien er als volgt uit:

DELTA LLOYD
1. Ger O’Rourke IRL, skipper
2. Matthew Gregory USA
3. Stu Wilson NZL
4. Stuart Molloy NZL
5. Gerd-Jan Poortman NED
6. Ed van Lierde NED
7. Bert Schandevyl BEL
8. Edwin O’Connor IRL
9. Martin Watts GBR
10. Ryan Houston NZL
11. Sebastian Col FRA
12. Mark Tighe IRL
13. Sander Pluijm NED - (media crew member)

ERICSSON 4
1. Torben Grael BRA - skipper
2. Jules Salter GBR- navigator
3. Brad Jackson NZL
4. Stu Bannatyne NZL
5. Horacio Carabelli BRA
6. Tony Mutter NZL
7. Joca Signorini BRA
8. Ryan Godfrey AUS
9. Phil Jameson NZL
10. Dave Endean NZL
11. Joe Spooner NZL
12. Brian McInnes CAN
13. Guy Salter GBR (media crew member)

ERICSSON 3
1. Anders Lewander SWE– skipper
2. Aksel Magdahl NOR – navigator
3. Thomas Johansson FIN
4. Rasmus Köstner DEN
5. Richard Mason NZL
6. Stefan Myralf DEN
7. Magnus Olsson SWE
8. Martin Strömberg SWE
9. Jann Neergaard DEN
10. Jens Dolmer DEN
11. Anders Dahlsjö SWE
12. Martin Krite SWE
13. Gustav Morin SWE (media crew member)

GREEN DRAGON
1. Ian Walker GBR – skipper
2. Ian Moore GBR- navigator
3. Damian Foxall IRL
4. Neal McDonald GBR
5. Anthony Merrington AUS
6. Phil Harmer AUS
7. Tom Braidwood AUS
8. Julien Crescent FRA
9. David Carr GBR
10. Freddie Shanks GBR
11. Justin Slattery IRL
12. Andrew McLean NZL
13. Guo Chuan CHI (media crew member)

PUMA RACING TEAM
1. Ken Read USA - skipper
2. Andrew Cape AUS - navigator
3. Michael "Michi" Müller GER
4. Rob Salthouse, NZL
5. Casey Smith AUS
6. Jerry Kirby USA
7. Jonathan McKee USA
8. Justin Ferris NZL
9. Sidney Gavignet FRA
10. Chris Nicholson AUS
11. Andrew Taylor NZL
12. Shannon Falcone ANT
13. Rick Deppe USA (media crew member)

TEAM RUSSIA
1. Andreas Hanakamp AUT - skipper
2. Wouter Verbraak NDL - navigator
3. Guillermo Atadil ESP
4. Stig Westergaard DEN
5. Jochen Wolfram GER
6. Rodion Luka UKR
7. Pedro Mas ESP
8. Oleg Zherebtsov RUS
9. Nick Bubb UK
10. Ben Costello NZL
11. Jeremy Elliott IRL
12. Cameron Wills RSA
13. Mark Covell UK (media crew member)

TELEFONICA BLUE
1. Bouwe Bekking DEN – skipper
2. Iker Martinez ESP – co-skipper
3. Simon Fisher GBR - navigator
4. Pepe Ribes ESP
5. Jonathan Swain RSA
6. Xabier Fernandez ESP
7. Jordi Calafat ESP
8. Laurent Pages FRA
9. Pablo Arrarte ESP
10. Daryl Wislang NZL
11. Carlo Castellano ITA
12. Federico Giovanelli ITA
13. Gabriele Olivo ITA (media crew member)

TELEFONICA BLACK
1. Fernando Echavarri ESP - skipper
2. Roger Nilson SWE - navigator
3. Jaime Arbones ESP
4. Maciel ‘Cicho’ Cicchetti ARG
5. Pablo Iglesias ESP
6. Antonio “Ñeti” Cuervas-Mons ESP
7. Javier de la Plaza ESP
8. Mike Pammenter RSA
9. David Vera ESP
10. Francisco ‘Pachi’ Rivero
11. Pedro Campos ESP
12. Jorge Ondo ESP
13. Mikel Pasabant ESP (media crew member)

De Alicante in-port race start op zaterdag 4 oktober 11u00 GMT.
Live video en audio verslag vanaf 10u45 GMT.

Alle video's zijn te bekijken op de Volvo Ocean Race video player .

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Dave Kneale/Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: