Team Delta Lloyd zesde na in-port races Alicante

Team Delta Lloyd (NED) staat zesde overall na de eerste twee In-Port Races van de Volvo Ocean Race 2008-09. Vanwege de korte voorbereiding ging het Nederlandse syndicaat op zaterdag 4 oktober voorzichtig van start. Dat resulteerde in een laatste positie in de eerste wedstrijd, maar in de tweede wist Team Delta Lloyd de Russen achter zich te houden. Er stond een lichte zuidoostenwind in de Baai van Alicante. Doordat de bries aanvankelijk te variabel was, begon de middag met uitstel. De vloot van acht Volvo Open 70’s vertrok uiteindelijk tien minuten later. Telefonica Blue van schipper Bouwe Bekking streek beide overwinningen op en voert daarmee het klassement aan.

De walploeg werkte keihard om de Delta Lloyd wedstrijdklaar af te leveren. Zaterdagmorgen lag de Nederlandse 70-voeter naast de concurrenten te pronken. “Gefeliciteerd, daar staan jullie dan”, sprak de VOR-verslaggeefster voor vertrek enthousiast tegen schipper Ger O’Rourke (IRL). Hij gaf vandaag het roer over aan Sebastian Col (FRA), de stuurman en afterguard van het Franse America’s Cup Team K-Challenge.

Rustig begin

De Delta Lloyd ging goed van start, maar raakte steeds verder achterop. Op de finishlijn was het verschil met de Telefonica Blue aanzienlijk. Coach Maurice Paardenkooper: “We hadden van te voren tegen elkaar gezegd dat we het kalm aan zouden doen. Het was echt heel erg knap dat ze zich daaraan hielden. Je moet eerst rustig beginnen en dan kun je daarna zorgen dat het wat beter gaat.” De Nederlandse voordekker Ed van Lierde zei na afloop op de steiger: “We werden behoorlijk voor de leeuwen gegooid. We hebben weinig kunnen trainen. Om dan direct een wedstrijd te varen, is best moeilijk.”

Iets meer gas

Aanvaring met de RussenAanvaring met de RussenTegen de tijd van de tweede race was de bries een paar knopen toegenomen. Op de startlijn maakten de Russen een fout. Col sloot de twee bovenliggende jachten op tussen de Delta Lloyd en de startboot, maar de Russen klapten niet weg. Paardenkooper: “Ze zetten hun boegspriet erin. Ze waren denk ik even de weg kwijt. Heel raar.” Het gevolg was een gat aan stuurboordzijde, dat direct werd afgeplakt. De Russen draaiden een strafrondje en hervatten eveneens de strijd. De Delta Lloyd rondde vervolgens als zevende de bovenboei en wist die positie tot de eindstreep vast te houden. Paardenkooper: “Vooral in het laatste deel van de wedstrijd zeilden ze heel competitief. Er werd veel getrimd en nagedacht over de trimmogelijkheden. Dan komt toch in één keer de prestatiedrang omhoog. Ik had niet verwacht dat we dat al in anderhalve race zouden krijgen. Als je kijkt dat we hier nu al zesde staan met twee dagen trainen, dan zit er nog veel meer in. Ik denk dat het ook makkelijker zal gaan als iedereen wat meer is uitgerust, want we hebben de afgelopen tijd heel hard gewerkt.”

De werkzaamheden nemen naar verwachting drie dagen in beslag, waarbij het jacht voor twee dagen op de wal staat. De walploeg maakt gebruik van de gelegenheid om ook andere klussen aan te pakken. Als alles volgens plan verloopt, zal op woensdag 8 oktober de zeiltraining worden hervat.

De NED1 staat inmiddels op de bokDe NED1 staat inmiddels op de bokNa alle moeite om de Delta Lloyd wedstrijdklaar te krijgen, staat de boot sinds zondagmorgen wederom op de bok. Walmanager Jeff Condell: “De kern wordt volledig vervangen, waarna alles van de binnen- en buitenkant opnieuw wordt opgebouwd.” Die taak komt voor rekening van de senior bootbouwer Jeremy Thomas. Condell: “We gaan dan gelijk de mast goed afstellen en maandag komt de ingenieur om de laatste hand aan de kiel te leggen. Die wordt eerst droog getest en daarna onder zeil.” Het is de bedoeling dat de Delta Lloyd maandagavond weer drijft.

Door deze onverwachtse situatie verscheen het Nederlandse syndicaat vandaag niet aan de start van de verplichte Pro Am Race. Deze wedstrijd met relaties telt niet mee voor het klassement, maar levert wel een strafpunt op bij afwezigheid. Team Delta Lloyd is hiervan officieel vrijgesteld, omdat het om overmacht gaat.

Seb Col verrast

“Ik heb vandaag echt een fantastisch team ontdekt”, zei stuurman Seb Col achteraf. “Ze moeten nog veel leren, maar dat is een kwestie van tijd. Dit is een lange race en het is een goede groep.” Voor de ervaren stuurman was het de eerste race met een Volvo Open 70: “Deze boten zijn meer voor het offshore varen gemaakt, dus ik denk dat de jongens dan veel meer plezier gaan hebben.”

Puntentelling

Voor de Volvo Ocean Race geldt het zogenaamde high scoring systeem. Dat betekent dat het team met de meeste punten wint. De etappes leveren hele punten op. De In-Port Races en scoring gates slechts halve. Als er twee In-Port Race op een dag plaatsvinden, is de gemiddelde score het eindresultaat. Eindigen twee deelnemers op het gelijke aantal punten, dan is het laatste resultaat doorslaggevend. Het feit dat Ericcson 3 nu achter de Delta Lloyd staat, komt doordat de jury deze boot een straf oplegde. De kiel voldoet namelijk niet aan de meetregels van de Volvo Ocean Race. Daarvoor kregen ze een punt aftrek voor de eerste In-Port Races.

Volgende Volvo Ocean Race aangekondigd

Op zondagmorgen 5 oktober brachten Leif Johansson (CEO Volvo Group) en Knut Frostad (CEO Volvo Ocean Race) in Alicante het goede nieuws dat de volgende editie in 2011 van start gaat. De VO 70-klasse blijft gehandhaafd. In juli 2009 wordt de derde versie van het VO 70-reglement bekendgemaakt, in maart 2010 de definitieve route en in april 2010 volgt de Notice of Race. Tom Touber, campagnedirecteur Team Delta Lloyd, toonde zich tevreden: “Ik ben heel blij met deze vroege aankondiging. Dit is precies wat ABN AMRO en Ericsson na de vorige race hebben aangegeven. Het is belangrijk om continuïteit te creëren. Dit sluit bovendien aan bij ons verhaal met Delta Lloyd. De volgende race start namelijk nu al. Ik ben ervan overtuigd dat als je er deze keer niet bij bent, je de aansluiting mist. De Volvo Ocean Race gaat naar een volgend niveau.” Volgens Touber zal de gemeente Rotterdam er alles aan doen om weer als stopover opgenomen te worden.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Meer informatie op de website van Team Delta Lloyd.
Foto's: David Branigan/Oceansport en Remmelt Staal

Alle video's zijn te bekijken via de Volvo Ocean Race video player.

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: