Nieuw Goofies zeil seizoen van start met 75 deelnemers

Ondanks het stormachtige weer in de vorige week kwamen 75 schippers met hun bemanning naar Colijnsplaat om daar de eerste Goofies zeilwedstrijd van het seizoen 2008-2009 te varen. In verband met de verwachtte toename in de wind werden de drie groepen weg gestart voor een relatief korte baan van 21 mijl (zo'n 40 km). Gewoonlijk wordt door de goofen in oktober een extra lange baan gegeven. Vroeger liep de baan dan door het 'olie-geultje' dat daarmee weer in bezit werd genomen na de zomer sluiting in verband met de zeehonden. Helaas is de olie geul verondiept en niet meer betond zodat dit niet meer kan.

Met een fikse wind (windkracht 5 en soms iets meer) voltooiden de boten het parkoers in 2 ½ tot 3 uur. In de baan zat helaas maar een tweetal klein
kruisrakken maar wel een aantal mooie spinaker rakken. Met de heersende windkracht vergde de beheersing van de grote voorzeil het nodige van de
bemanning. Omdat er ook nog gegijpt moest worden kon de bemanning zijn 'handelingsbekwaamheid' goed laten zien.

Niet voor alle schippers ging dit goed, een tweetal boten moest opgeven met materiaal pech en van een van de boten brak de achter preekstoel ( het
hekwerk achterop). De echtgenote van de schipper kreeg een gedeeltelijk nat pak maar wist gelukkig aan boord te blijven. Maar beter ook bij een watertemperatuur van 13 graden. Al met al was er sprake van een geslaagde eerste wedstrijd. De volgende Goofies wedstrijd is op zaterdag 1 november 2008.

Uitslagen goofies oktober

Bij de ORC-CLUB 1 boten won schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen met zijn boot ANTILOPE voor Patric Nuyens eveneens uit Antwerpen met de GRANTSOLEIL
en Roelien Ornee en Bert Dolk uit Zierikzee met de RAGADZA.
Voor de eerste twee boten is de ORC uitslag nog voorlopig omdat ze nog niet over de juiste meting beschikken.

Bij de ORC-CLUB 2 t/m 5 was de eerste plaats voor Johan Bol uit Goes met de ABOEN voor Hans Zuiderbaan uit Terneuzen met de TWEE GEZUSTERS en Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN.

Bij de ongemeten boten won Schipper Leen Schipper (zo heet hij echt) uit Goes met zijn boot de DAME DE MEUSE voor Andries Wams uit Wolphaartsdijk met de boot CROSSROADS en P de Cort uit Brecht (België) met de SANKA.

De Goofies

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeilers zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april. De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de 'nep goofen'.

Info: www.wsvnb.nl
Foto: Wessel Colsen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: