Spektakel tijdens matchracen in Medemblik

Afgelopen weekend stond Medemblik voor het eerst echt in het teken van het matchracen. Na alle trainingen die dames uit Project 2012 onder leiding van Klaartje van Zuiderbaan al hadden ondergaan, werd het nu tijd om serieuze tegenstanders in Medemblik uit te nodigen. Dit resulteerde in een opkomst van vijf top-matchrace teams. Daaronder waren grote namen uit het matchracecircuit zoals Jelle Roos, Jeroen den Boer, Frans Hin, Koen van Esch, Jurjen Feitsma, Trijntje Zuiderbaan en uiteraard matchracester en talentcoach Klaartje Zuiderbaan.

De wind bleek hevig en daardoor de strijd zeker ook! Onder de hoge wal van het Regatta Centrum wisten de vrijwilligers van het Watersportverbond, onder leiding van Cees Booi en Theo Souren, een mooie baan neer te leggen en vanaf het startschip de wedstrijden in goede banen te leiden.
Op de baan werden de teams scherp in de gaten gehouden door de umpires Karst Hut, Jos Spijkerman, Hedwich Kuipers en J.J. Korpershoek.

De uitslagen bleken niet van belang. Alle teams waren zo enthousiast over de gezeilde wedstrijden dat de uitslag eigenlijk snel vergeten werd. Het team van Jurjen Feitsma wist op zaterdag erg constant te varen, maar doordat het om trainingswedstrijdjes ging was het niet nodig een echte winnaar uit te roepen.

De zondag werd iets te heftig bevonden met windkracht 8/9. Het bleek voor niemand een probleem een stuk theorie in te voegen om op die manier in de toekomst nog beter voorbereid het water op te gaan.

Beneteau 25's

Actie bij de boventonActie bij de boventon in MedemblikAlle deelnemers waren erg gelukkig met de Beneteau 25's die het Watersportverbond in bruikleen had gekregen van Nautix bootverhuur en zeilschool. Deze boten bleken spectaculaire snelheden te kunnen halen en erg wendbaar te zijn. Perfect voor het matchracen, zeker op internationaal niveau, waar vaker van dit soort sportboten worden gebruikt. Buurman Nautix is erg enthousiast over het matchracen en heeft aangegeven meer activiteiten hierin te willen ontplooien.

Olympische disciplines

Voorlopig zullen de trainingen in het matchracen in Medemblik doorgaan en wellicht in de toekomst uitgebreid worden met officiële wedstrijden. Eind november zal het duidelijk worden of het matchracen nu ook echt een nieuwe Olympische discipline voor de dames zal worden.

Foto's: Watersportverbond

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: