De Antwerprace nadert, maak je op voor een zeilspektakel zonder weerga

Finish 2006De 21ste Antwerp Race wordt op zaterdag 18 oktober ‘08 gevaren. Maar liefst 225 kajuit-racejachten koersen dan de Schelde op naar Antwerpen vanuit Breskens en Terneuzen. De grootste zeilrace van Vlaanderen en Zeeland finisht ter hoogte van het Zuidterterras. De organisatie is in handen van vijf Antwerpse watersportverenigingen plus een Zeeuws-Vlaamse, onder het voorzitterschap van de Vlaamse Vereniging voor Watersport / Antwerpen.

Startplaatsen

Breskens (Scheldemonding) voor de grote jachten en werkelijke maxi's (60 voet in zeiltermen) 45,5 zeemijl tot finish, 1ste start om 09u50.
Terneuzen (middelgrote tot kleine jachten) 35 zeemijl tot finish, 1ste start om 10u20.

Er wordt gevaren in 4 klassen
- de doorwinterde wedstrijdzeiler in de zg IRC meting (International Rule Class, niveaus 1, 2 en 3)
- de gelegenheidswedstrijdzeiler in de zg CR meting (Cruiser rating, niveaus A, B en C)
- de sportboten klasse (diverse identieke boten in een eigen rangschikking)
- de Maxi klasse: schepen groter dan 55 voet lengte die zonder handicapsysteem voor de snelst gevaren tijd gaan.

Meerdere winnaars

De boot die in Breskens gestart is en als eerste in Antwerpen finisht (en dus de langste weg heeft afgelegd) wint de zg. Line Honours. Deze zet het officiële tijdsrecord neer.
Er is ook een relatieve Line Hounour prijs-winnaar: de boot die in Terneuzen is gestart en als allereerste de finishlijn overvaart. Dit levert geen prijs op, de echte Line Honours wel.
De truc is dat de grotere, snellere jachten de kleinere (en per definitie tragere) toch inhalen. Voor de kleinere is het een kwestie van voorblijven, dus.

Gedragen door de wind

De prestaties hangen af van de windrichting en windsnelheid. Bij wind uit de oostelijke sectoren gaat het trager wegens tegenwind en veel laveren, bij wind uit de westelijke sectoren gaat het aanzienlijk sneller door de dragende wind. De aankomst wordt geschat tussen 14.30 en 15.30 uur, opnieuw: afhankelijk van de windomstandigheden. De vloedstroom jaagt de twee vloten de Schelde op. Doordat de tragere minder afstand moeten afleggen, wordt de aankomstgroep gecondenseerd.

Het snelheidsrecord...

Breskens - Antwerpen staat op naam van het Belgo / Nederlandse team aan boord van de Brunel. Deze maxi was geschipperd door de in België wonende Nederlander Hans Bouscholte. Hij klokte in 2006 af in 3 uur, 12 minuten 53 seconden. Deze Brunel is een zg Open 60 voeter, een boot die geconcipieerd is voor lange afstands races over de oceanen met een eenkoppige bemanning. Een super racebak, dus. Ter illustratie van het verschil tussen veel wind mee in 2006 (noordwest 6 tot 5 Bft) en weinig wind tegen vorig jaar (oost 2 - 3 Bft) deed de snelste boot, De Pleomax (ook een 60 voeter) er in 2007 6 uur, 35 minuten en 31 seconden over om van Breskens in Antwerpen te geraken.

Drukste race op watersnelweg

Naast de kleinere vloot van de ervaren racers staat de Antwerp race dus ook open voor de massa gelegenheidswedstrijdzeiler die dikwijls 'just for fun' deelneemt. De uitdaging wordt versterkt omdat het laveren over de volle breedte van de Schelde, tussen de monding tot aan Antwerpen feitelijk verboden is. Behalve nu. De oorzaak is het drukke vrachtverkeer van lichters, sleep- en werkboten en de alsmaar groter wordende oceaanvrachtschepen. De Antwerp Race laat de pleziervaart voor één keer alle ruimte, terwijl de deelnemers toch de beroepsscheepvaart moeten laten voorgaan. Vergelijk het met de Ronde Van Frankrijk op de E 40 in spitsuur. Een goede begeleiding en een waterdichte organisatie, met volle medewerking van de scheepvaartautoriteiten, is noodzakelijk.

Voor het publiek...

is de aankomst een heus spektakel. Alle jachten passeren langs de wandelterrassen Noord en Zuid in hun laatste zeemijl en de ultieme sprint naar de finish. Voor de 'die hards' is dat een kwestie van een plaatsje meer of minder in de eindrangschikking, voor anderen is het een kwestie om preventief de kurken te laten knallen. We did it!

Na te zijn 'afgeschoten' bij de finish keren ze terug naar de Royerssluis om langs het Kattendijkdok en de Londenbrug naar het Willemdok te varen. Daar wordt de hele vloot feestelijk onthaald. Het grote slotfeest heeft dit jaar in de loods van de RYCB plaats, aan de zuidzijde van Jachthaven Linkeroever.

De organisatie

Voorzitterschap: Vlaamse Vereniging voor Watersport / Antwerpen
Leden: Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging / Yacht Club Hoboken / Royal Yacht Club van België / Koninklijke Liberty Yacht Club (secretariaat) en Watersport Vereniging Breskens (NL)

De 21ste Antwerp Race wordt mogelijk gemaakt door Talisker whisky / SLAM advanced technology clothing / Fortis Yacht Services / Anonimo wrist watches / Provincie Antwerpen / Stad Antwerpen

Made by the sea

Talisker, de Schotse whisky, is golden sponsor van de Antwerp Race 2008.
Deze ultieme Single Malt komt van het eiland Skye. Talisker is een van de zes whisky’s in de serie Classic Malts of Scotland en is bekend om zijn pittige karakter en de licht zilte smaak.
Bij de oprichting van de distilleerderij in 1830 leende men de naam uit het Noors. De Noormannen teisterden dit Westelijke gedeelte van Schotland. Al ruim 4.000 jaar hangen de bewoners af van de zee, voor zowel visvangst als verdediging.
Daarom ook de hechte, langdurende band tussen Talisker en de zeilsport.

www.antwerprace.be
foto: www.pixagogo.be

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: