Eerste Hylper Hurdsilerij groot succes

Imposante AkenOp 13 en 14 september is in Hindeloopen (Hylpen) voor het eerst de Hylper Hurdsilerij georganiseerd. Door de deelname van 35 aken is dit evenement in één klap het grootste aken evenement van Nederland. De vijf korte baanwedstrijden zorgen in combinatie met het weer (lekkere wind en volop zon) voor een mooi en spannend zeilweekend. Al in de eerste wedstrijd melden zich de kandidaten voor de hoofdprijs. Al blijft het spannen tot en met de laatste race.

Na de 3 races op zaterdag zijn de verschillen voorin miniem: op de eerste plaats de HI1 met 6 punten, 2e Aphrodite met 6 punten en op de derde plaats de ZA1 met 7 punten. Ook de vierde wedstrijd op zondagochtend wordt gewonnen door de HI1. Negentig seconden voor de start van de vijfde en laatste race draait de wind 30 graden naar links waardoor de start chaotisch verloopt.

Door een mindere start van de HI1 wordt het spannend, de Aphrodite ligt op kop. Dat betekent dat de HI1, als vierde bij de bovenboei, tweede moet worden voor de eindzege. Dat lukt uiteindelijk en ondanks de winst van de Aphrodite in deze race wint de HI1 het overall klassement van de eerste Hylper Hurdsilerij met 6 punten.

Op de tweede plaats, met slechts 1 punt achterstand, eindigt Aphrodite (7 punten) en als derde eindigt de ZA1 met 12 punten. De Hylper Hurdsilerij is meer dan alleen deze wedstrijden, het evenement heeft ook een (gedeeltelijk voor publiek toegankelijk) dag- en zaterdagavondprogramma in de haven van Hindeloopen. Zo kunnen bezoekers via het track- en trace systeem van Championchip de wedstrijden op de kade live volgen.

'Les Voiles de Hylpen''Les Voiles de Hylpen'Daarnaast is de kade omgebouwd tot een Frans aandoende markt met kunstenaars, oude ambachten, haringkar en palingrokerij, een zogenaamde DJ boog (een zeilboot, Regenboog, als plek voor de DJ) en natuurlijk een bar. Na de wedstrijd worden de aken de haven ingeloodst en wordt het plaatje compleet, Hindeloopen lijkt opeens niet zover weg van Saint Tropez, Zuid Frankrijk, ‘Les Voiles de Hylpen’. Voor de deelnemers is het spektakel op de kade nog maar het begin van een bijzondere avond die in goede banen wordt geleid door Joop Braakhekke, bekend van Kookgek maar ook fervent akenzeiler en bijna full-time Hylper.

Tijdens het diner worden de door een vijf-tal kunstenaars beschikbaar gestelde werken geveild ten behoeve van de KNRM. Onder leiding van Joop Braakhekke wordt er 5800 Euro opgehaald. Het is de opmaat voor een bruisend feest dat, ingeleid door drie samba danseressen, kort daarna losbarst en duurt tot in de late uurtjes. Tijdens de prijsuitreiking op zondag geeft voorzitter Erik Pluimers, Voorzitter van de V/VA Klassenorganisatie, de organisatoren van dit weekend een groot compliment. Lovende woorden die door de deelnemers met instemming worden begroet.

Peter Houtzagers, Schipper/Eigenaar HI1: "Een mooie mix van traditie en vernieuwing....Volgend jaar weer!" Carel Pauwe: "Een sprookje in de kom van Hindeloopen, een diner met entertainment dat de New York Yachtclub niet beter doet (ik kan het weten). Een goede sfeer." Jos? en Joost van Loon + bemanning: "Een top weekend. De organisatie was prima, het eten en entertainment van hoog niveau... De niet gekomen VB Aken hebben zeker iets gemist." Harry van Dooren: "Was een perfect weekend in Hindeloopen, compliment!"

Initiatiefnemer Dirk Blom Lemsteraken en organisator Karakter kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement dat volgend jaar zeer zeker een vervolg zal krijgen.

www.hylperhurdsilerij.nl
Foto's: pa.photoshelter.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: