Volvo Ocean Race: Delta Lloyd kondigt 3 bemanningswissels aan

teamwissel DLOp dinsdag 11 november 2008 verwelkomde Team Delta Lloyd (NED) zijn nieuwe schipper voor de tweede etappe naar Kochi, India. Drievoudig Volvo Ocean Race veteraan Roberto Bérmudez de Castro (ESP, 38) neemt de schippersrol van Ger O’Rourke over. Alinghi-zeiler Peter van Niekerk (NED, 36) versterkt de ploeg als wachtleider. Beide zeilers zijn ervaren professionals op het gebied van matchracen, olympisch en oceaanzeilen. Morgan White (AUS, 23) monstert aan als voordekker en is daarmee de derde bemanningswissel. Stuart Molloy (NZL) en Bert Schandevyl (BEL) stappen in Kaapstad af.

Ondanks de korte voorbereiding ligt de campagne van Team Delta Lloyd op koers. Zo was de boot klaar voor de In-Port Race in het Spaanse Alicante en lag de Delta Lloyd vervolgens goed in de race gedurende de eerste etappe. De Delta Lloyd, de winnende 70-voeter van de vorige editie, blijkt nog altijd snel te zijn. Ger O’Rourke en zijn mannen verbeterden zichzelf elke dag. Uiteindelijk kwamen ze als zevende door de finish in Kaapstad en was de boot in goede staat. O’Rourke: “Namens Team Delta Lloyd heet ik Roberto, Peter en Morgan van harte welkom. Ons doel is om de teamprestatie naar podiumniveau te brengen.”

Roberto Bérmudez de Castro

“Ik heb Team Delta Lloyd tijdens de eerste etappe gevolgd en ik denk dat ze het goed hebben gedaan. Dit is voor mij zeker een mooie kans”, reageerde Roberto Bérmudez de Castro op zijn aanstelling als schipper. Zijn komst betekent dat hij en wachtleider Stu Wilson opnieuw de krachten bundelen. In de laatste Volvo Ocean Race waren ze teamgenoten op de Brasil 1 en in 2001-02 op de Assa Abloy. Bérmudez de Castro deed eerder al mee aan de Whitbread Race 1993-94 (Team Galicia 93 – Pescanova).

Hij zat tevens in het olympische Star-team van Spanje en nam deel aan de Spelen van 2004. Als schipper van Team Caixa Galicia was Bérmudez de Castro succesvol in de TP52 en IMS. Tot zijn uitgebreide staat van dienst behoren tevens twee America’s Cup campagnes. Hij maakte deel uit van de Spaanse syndicaten in 2000 en 1995.

Over zijn debuut als schipper in de Volvo Ocean Race zei Bérmudez de Castro: “Dit wordt mijn vierde deelname, maar ik ben even enthousiast over deze kans als destijds over mijn eerste race. Mijn doel is om het team zoveel mogelijk te helpen.”

Peter van Niekerk

Na zijn vierde plaats in de Soling bij de Olympische Spelen van 2000, tekende Peter van Niekerk een contract bij Alinghi. Sinds die tijd won het Zwitserse syndicaat tweemaal de felbegeerde America’s Cup. Van Niekerk kreeg van zijn Zwitserse werkgever de ruimte voor een tweede, olympische campagne. Tijdens de Spelen in 2004 nam hij het op tegen ondermeer Bérmudez de Castro in de Star-klasse. Hoewel de Nederlander voor het eerst aan boord van een Volvo Open 70 stapt, is hij geen nieuwkomer in de Volvo Ocean Race. In 1997-98 volbracht hij de Whitbread, als trimmer op de Brunel Sunergy.

Positieveranderingen

Morgan White deed zijn ervaring ondermeer op in de TP52, Farr 40 en Chieftain Racing campagnes. Hij voegt zij bij Ed van Lierde (NED) op het voordek. Gerd-Jan Poortman (NED) gaat verder als trimmer, pit- en stuurman. Vanwege deze positieveranderingen komt de plek van Bert Schandevyl te vervallen.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video's op de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto: David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: