Vendée Globe: Alex Thomson op HUGO BOSS heeft officieel opgegeven

Hugo Boss in de kraanAlex Thomson heeft vandaag officieel meegedeeld dat hij de strijd in de Vendée Globe voortijdig moet staken. De schade aan zijn Imoca Open 60 HUGO BOSS bleek te groot om nog op tijd te worden hersteld en aan de startlijn te verschijnen uiterlijk aanstaande woensdag. Het team denkt dat HUGO BOSS tegen een voorwerp is aangevaren dat zich onder water bevond. Thomson is uitermate ontgoocheld dat zijn droom van de Vendée Globe uit te zeilen alweer zal moeten uitgesteld worden.

Er is een transversale scheur die zowel door de buitenste als de binnenste huid van de romp loopt. Deze scheur is maar liefst 5 meter lang. De buitenste weefsellaag is van aan die scheur ondertussen al aan het afpellen. Verder is er een indeuking van 10cm op 10cm in de romp, die ook de kern heeft beschadigd. Deze schade kan onmogelijk op tijd hersteld worden voor een herstart aanstaande woensdag.

Alex Thomson zei nog: “Ze denken dat het eerder een kwestie van weken, dan een kwestie van dagen is om dergelijke herstelling uit te kunnen voeren. Wat automatisch betekent dat ik uit de race lig. Na 4 jaar hard werken zijn we dus hier aangekomen, het is allemaal heel ontgoochelend. Maar we moeten ons hierbij neerleggen. H ad het op tijd kunnen hersteld worden, dan waren we er nog vol voor gegaan, maar het mocht niet zijn.”

“Het is verschrikkelijk, niet alleen voor mij maar ook voor de crew en de sponsors. Dit gebeurt nu eenmaal in de zeilsport. We moeten vanaf hier opnieuw verder, want mijn Vendée Globe dromen zijn zeker niet over.”

Of deze schade ook nog het gevolg zou kunnen zijn van de aanvaring met een visserboot zowat een maand geleden, kon nu door Pascal Conq, de ontwerper van HUGO BOSS, nog niet worden bevestigd, noch ontkent. Verder onderzoek van de romp zal alles aan het licht moeten brengen.

Stamm klaar om terug te vertrekkenStamm klaar om terug te vertrekkenOndertussen zijn Michel Desjoyeaux met FONCIA en Bernard Stamm met CHEMINEES POUJOULAT wel opnieuw kunnen vertrekken, maar krijgen ze al meteen een hoog luchtdruk gebied om mee af te rekenen. In tegenstelling tot de start zondag staat er nu dus bijna geen wind, wat hen niet echt vooruit helpt in hun inhaalrace. Maar de twee anciens hebben al eerder veel veerkracht getoond en de weg is nog lang, heel lang.

En in deze uitputtingsslag heeft de leider van de bende alweer een nieuwe naam gekregen: Loïck Peyron met GITANA EIGHTY is aan een snelheid van 16 knopen Madeira voorbijgevlogen. Sébastien Josse met BT en Jean-Pierre Dick met PAPREC-VIRBAC 2 liggen in zijn buurt. Jean Le Cam met VM MATERIAUX is het eiland langs de andere zijde is voorbij gevaren aan een snelheid van dik 19 knopen, dus het ziet er naar uit dat ze voorlopig haasje over blijven spelen in de kopgroep, die nu uit zowat 15 boten bestaat. Samantha Davies met ROXY sluit de rij op zowat 160 zeemijlen achter de leider. Zie het klassement en de kaart.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Olivier Blachet / Jean Marie Liot / DPPI / Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: