De Kerstrace, dé kermiskoers onder de zeilwedstrijden komt er aan

KerstraceOp zaterdag 13 december is het dan weer zo ver, de 18de kerstrace vanuit de Jachthaven van Colijnsplaat gaat dan van start, midden in het winter-zeilseizoen. Het winterzeilseizoen in Colijnsplaat kent veel nieuwe deelnemers, wat beloofd voor de rekenmeester van de Kerstrace. Alweer veel werk om alle vooraf ingeschreven boten een starttijd te geven, waar iedereen weer vrede mee heeft. De traditionele Kerstrace-start-procedure geeft altijd een speciale draai aan de gezellige dag op de jachthaven van Colijnsplaat.

Verschillende deelnemers hebben er veel voor over om toch één keer een kermiskoers te winnen, met één van de vele mooie prijzen aan de haal te gaan en niet te vergeten om in de avonduren op het podium te staan in Yachtclub Colijnsplaat samen met de Kerstman.

Ratings en starttijden

Het is een zeilwedstrijd met een speciaal karakter en een traditionele Kerstrace start procedure. Er wordt gestart op rating en de eerste die finisht, heeft de wedstrijd gewonnen. Geen gereken meer achteraf, maar juist heel veel werk vooraf, zelfs als iedereen op tijd inschrijft (wat niet altijd het geval is en de organisatie vorig jaar nog al wat hoofdbrekens heeft bezorgd!).

Veel gemopper over ratings c.q. starttijden maar rekenmeester Kees van de Vaart blijft daar nuchter onder en zorgt voor een mooi en altijd weer spannend wedstrijdverloop. Het softwareprogramma was eerst van Belgische makelij en inmiddels aangepast door de rekenmeester, zodat het nu ook weer draait op de moderne hardware.

Geschiedenis

De Kerstrace was oorspronkelijk een geesteskindje van zeilvereniging “de Buiskap” met als doel om met de zeilvrienden leuke dingen te organiseren. De groep zeilvrienden had als eerste activiteit in Antwerpen een feest georganiseerd. De verwachtingsvolle groep vrienden stond in de afgehuurde zaal met oesters, kreeft en voldoende champagne te wachten op de gasten die aanstonds zouden arriveren. Iedereen was die avond keurig gekleed, de heren in smoking en de dames in spannende avondkledij.

Echter... de eerste gasten lieten lang op zich wachten tot er navraag werd gedaan onder de aanwezigen wie de zorg had gehad voor de uitnodigingen. Nadat iedereen meerdere keren aan het woord was geweest, kwam men tot de conclusie dat niemand de zorg op zich had genomen om de uitnodigingen te versturen, dus het zou die avond waarschijnlijk niet drukker worden dan de nu aanwezige vriendengroep.

Alle lekkere hapjes voor wel een paar honderd gasten stonden daar voor niets. Een financiële strop voor een jonge zeilvereniging. Niemand wilde natuurlijk op draaien voor de gemaakte kosten, maar er moest toch ergens geld vandaan komen. Aldus ontstond het idee om een zeilwedstrijd te organiseren en zo doende wat extra geld binnen te halen. Dé kerstrace was geboren!

De Arme Duvel Race

Alleen, waar gaan we dit doen? Colijnsplaat was een goede optie, de 'Goofy’s' was er al en ook de 'Arme Duvel Race' was al een paar keer vanuit de Jachthaven van Colijnsplaat gestart. De 'Arme Duvel Race' was nu niet dé wedstrijd met ideale sfeer voor gesponsorde schepen met betalende opstappers en betaalde schippers aan boord. In dé kerstrace moest alles kunnen, een echte kermiskoers. Zeilvereniging 'de Buiskap' benaderde Yachtclub Colijnsplaat voor de feestelijkheden zoals de briefing, de prijsuitreiking en een gezellige avond met Discobar.

Gezellige drukte bij de briefingGezellige drukte bij de briefingVerschillende sponsors werden binnengehaald om er een leuke dag van te maken. De briefing was al meteen een ongeëvenaard festijn die zijn weerga niet kent. Eén van de organisatoren gaf toen een geweldige show weg, later hebben we hem nog vele malen geprobeerd om hem nog éénmaal zo ver te krijgen, wat helaas nooit gelukt is.

Thema Kerstrace

In de komende vier jaar organiseerde zeilvereniging 'de Buiskap' de kerstrace onder verschillende thema’s zoals “de Black en White party” in '93, met een echte diamant als hoofdprijs. De kerstman had duo-assistentie, want in de voorgaande jaren was de duo-presentatie al een feit, wat later volgde ook verschillende talkshows. De assistente van de kerstman was in eerste instantie een keurig geklede dame die hielp de prijzen uit te reiken, en zich daarbij langzaam ontklede tot ze weinig meer om het lijf had. Een nu nog veel gebruikte uitdrukking als er een interview gegeven wordt.

Tettenrace

Een kerstrace zonder striptease kon men zich niet meer voor stellen. Al van bij de briefing riepen de aanwezige zeilers "wij willen tetten zien!" Het pseudoniem voor de kerstrace was meteen geboren: 'De tettenrace'. Het begin van de dag was altijd al veelbelovend want er werd gestart met Wortegemse citroenjenever en haring.

Dit vindt nu plaats na de wedstrijd zoals op het inschrijfformulier te zien is: “De citroenjenever en de haring na de wedstrijd, voor uw eigen veiligheid en dat van anderen”. De vertrouwde Gluhwein-Bar is er nog altijd om de verkleumde zeilers weer op te warmen en is nu uitgebreid met de Wortegemse citroenjenever en haring.

Veel variatie in de strip-act

In de avonduren dus een gezellige prijsuitreiking die weinig om het lijf heeft. De eerste keer dat de kerstvrouw naar de Yachtclub kwam, gaf dit enige beroering, omdat de uitbaatster pas op het laatste moment op de hoogte werd gebracht en de kerstvrouw al een warming-up aan het doen was in de keuken van de Yachtclub en even een sigaretje rookte, wat zelfs voor de uitbaatster verboden was. De jaarlijks terugkerende striptease heeft al voor veel hilariteit gezorgd de laatste jaren. Zo is de dame al een keer niet op komen dagen en toen waren de spreekkoren oorverdovend. Het jaar daarop hadden we de zeilers beloofd dat we het goed zouden maken met een dubbel optreden.

De Kerstman leidt alles in goede banenDe Kerstman leidt alles in goede banenDe dames die we geboekt hadden kwamen veel te laat. Ze kwamen uit het Antwerpse en waren niet bekend op de Zeeuwse polderwegen, maar beter laat dan nooit. Maar toen ze binnen kwamen, zag één van de dames tot haar grote schrik dat haar oom en tante wel bekend waren in het Zeeuwse en al jaren lang vaste gasten waren van de Yachtclub. Gevolg, het nichtje heeft de avond in de auto door gebracht, want oom en tante vonden een optreden niet gepast en wisten niets af van de bijverdiensten van hun nichtje. Hun nichtje had niet verwacht dat zoveel Belgen, Colijnsplaat konden vinden. We hebben ook al eens een paar spontane act’s gehad vanuit het aanwezige publiek, wat tot gevolg had dat het ook hun laatste aanwezigheid was in het wedstrijd-zeilcircuit.

Al de 18e editie

Wij als Yachtclub Colijnsplaat hebben de organisatie van de Kerstrace overgenomen nadat de grondleggers hadden aangegeven er geen tijd meer vrij voor konden maken om de Kerstrace te organiseren. Het was toen de 5de Kerstrace die er aan stond te komen, een mijlpaal, en dat wilden wie niet laten gaan.

Inmiddels gaan we de 18de Kerstrace varen. Slechts één maal konden we het niet door laten gaan, omdat er toen te veel wind was voorspeld, een noordwester kracht 9 tot 10. Hieruit blijkt wel dat het bij de Kerstrace niet alleen om het zeilen gaat, maar toch zeker ook om de gezelligheid. Velen beleven die dag dan ook al rondhangend in Colijnsplaat, om er in de avonduren nog een leuk feest van te maken.

Ook bij de Kerstrace staat de tijd niet stil en hebben nu een eigen website waar u online kunt inschrijven en in contact kunt komen met de Kerstman.

Weetjes:

Waar: Jachtclub Colijnsplaat.
Briefing: 11u00.
Traditionele kerstrace start: vanaf 12u00.
Prijsuitreiking: om ongeveer 19.00 uur.
Na de wedstrijd: gratis Citroenjenever - Haring – Glühwein.
Live muziek: The Moon.
Inschrijven vóór 12 december 2008 via online inschrijfformulier !
Inschrijfgeld: 25,00 Euro

Dé Kerstman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: