Lastige condities op 2e dag Aruba Heineken Catamaran Regatta

ArubaOp de tweede dag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2008, kreeg de vloot van 41 teams te maken met lastige zeilcondities. Van tijd tot tijd trokken er donkere wolken met flinke windvlagen over de Caribische Zee. Dat resulteerde in een veranderlijke en variabele bries, die de competitie interessant maakte. Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis gaan na drie gevaren races nog altijd aan de leiding. Hun voorsprong bedraagt een punt op Xander Pols en Frank de Waard. De winnaars van vorig jaar, Eduard Zanen en Mischa Heemskerk, klommen naar de derde plek.

Het weer van zondag 16 november vergde veel trimwerk en slim zeilen. Wie de talrijke winddraaiingen en de drukverschillen kon lezen, had de winnende strategie te pakken. In de ochtend waaide het gemiddeld acht knopen en ’s middags stond er ruim zestien knopen. De verschillende tactieken kwamen ruimschoots aan de orde tijdens de smaakvolle lunch op het strand. Tegen de avond nodigde de tropische regenbui uit tot happy hour in zee met een gekoeld biertje.

Race 2 – Linkerkant levert op

“We hebben de hele race moeten knoppen”, zei Mischa Heemskerk zittend op een zonnebedje. Hij en zijn stuurman Eduard Zanen waren in nauw gevecht met Xander Pols en Frank de Waard. “Ik zag goede druk aan de rechterkant van de baan, dus wilden we bij de boot starten. We konden alleen niet overstag vanwege de cats om ons heen. Daardoor moesten we doorzetten en dat zag er even heel slecht uit. We konden gelukkig een windbaan pakken, waarmee we de aansluiting met de kopgroep hielden. Voor de wind hebben we rake klappen uitgedeeld.”

Het duo kwam als tweede bij de benedenboei. “In het volgende kruisrak pakten we de leiding door naar links te gaan.” Pols en De Waard deden hetzelfde en klommen zo op naar de tweede plek. Beide koplopers gingen nek aan nek. De Waard: “In het laatste kruisrak zetten wij net wat langer door naar links dan Mischa. Dat bleek de winnende klap te zijn.”

Bemannen voor de F18 wereldkampioen

En toch zijn er slechtere conditiesEn toch zijn er slechtere conditiesJacques Visser en zijn zoon Thijs Visser (NED) kwamen sterk terug na een slechte begin en finishten als derde. Thijs (19): “We startten in de tweede rij en klapten direct weg. Vervolgens pikten we een wolk met wind op en zaten we er gelijk bij. Dat was ons geluk.” Vader en zoon zijn bezig aan hun derde en laatste Aruba Heineken Catamaran Regatta als familieteam. Volgend seizoen wacht Thijs Visser de volgende uitdaging, als bemanning van de huidige F18 wereldkampioen Coen de Koning (NED). Thijs: “Ik heb er enorm veel zin in. Dit is een mooie kans om veel te leren en in de top mee te draaien.”

Race 3 – Kortere baan, andere tactiek

Na een welverdiende lunchpauze, klonk rond 14.45 uur het derde startschot. Het wedstrijdcomité besloot om de baan iets in te korten, dus de snelle cats moesten drie rondes en de langzamere twee. Dat was er eentje minder dan tot dusver. Booth: “Daardoor wordt het eerste kruisrak erg belangrijk, want je hebt minder tijd om achterstand goed te maken.” Hij en Pim Nieuwenhuis sloegen vroeg toe en gingen van het begin tot het einde aan de leiding. De strijd om de tweede en derde plek was groot. Het Britse duo William Sunnucks en Simon Farren ging als vijfde rond de eerste bovenboei. Onder spinnaker pakten de Engelsen drie boten terug.

Ze leken een comfortabele tweede positie te hebben, maar Heemskerk/Zanen vormden toch weer een bedreiging. Sunnucks: “In het laatste, hele kruisrak gingen zij ver naar links, waarmee ze ontzettend veel wonnen. Ze lagen toen tweede, maar vielen uiteindelijk terug naar de derde plek.” Sunnucks en Farren profiteerden van een finale winddraaiing en hielden de Nederlanders achter zich.

‘s Avonds genoten de zeilers en aanhang van de culinaire barbecue op Moomba Beach. Goed eten luidde het devies voor morgen, want dan staan er drie wedstrijden gepland.

Top vijf <105 vloot (35 deelnemers) na drie races:
1. NED – Booth/Nieuwenhuis, F18 Hobie Tiger, 7 punten
2. NED – Pols/De Waard, F18 Nacra Infusion, 8 punten
3. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Hobie Tiger, 10 punten
4. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 13 punten
4. NED – Visser/Visser, F18 Capricorn, 15 punten

Top drie >105 vloot (6 deelnemers) na drie races:
1. ARU – Grijpma/Hankart, Dart 18, 5 punten
2. ARU – Van der Velden/Van der Velden, Dart 18, 10 punten
3. ARU – Grijpma/Van Galen, Hobie Tiger, 12 punten

De Aruba Catamaran Regatta wordt mogelijk gemaakt door Heineken, Aruba (ATA), Martinair, Hapag Lloyd, Holiday Inn, Setar, AWA, Coca Cola, TNG, Does & Cadushi, Aruba Aloe, Palmtours, Aruba Watersports Center, Atlantis, Pelican Nest, Moomba Beach, Zwitserleven en Alfons de Letter.

www.arubaregatta.com
Foto’s: Clairematches.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: