Volvo Ocean Race: Delta Lloyd start 2e etappe met nieuw elan

Start Leg2Op zaterdag 15 november startte Team Delta Lloyd met nieuw elan. Een lichte bries vanaf land gaf vandaag de eerste snelheid aan de vloot van acht V70 boten richting de Indiase havenplaats Kochi. De Delta Lloyd voer met de nieuwe schipper Roberto Bérmudez de Casto (ESP) als vijfde 70-voeter uit het zicht van duizenden toeschouwers op volgschepen en aan wal. "Veiligheid, plezier en snelheid, vatte schipper Roberto Bérmudez kernachtig de doelstellingen voor de tweede etappe samen. “En ook in die volgorde”, aldus de Spanjaard.

Over zijn persoonlijke ambities zei hij: “De Delta Lloyd heeft laten zien nog steeds snel te zijn. Ik wil nu aan boord wat meer organisatie aanbrengen, zodat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. Verder is het belangrijk om de aansluiting met de rest te houden, geen grote fouten te maken en de boot en de jongens beter te leren kennen. We mogen niet vergeten dat dit project laat startte, dus we moeten stap voor stap de prestaties verbeteren.”

De bemanning is tevens versterkt met de ervaren Peter van Niekerk (36), die voor de tweede maal aan de race deelneemt. Met Van Niekerk en met de nieuwkomer op de boeg Morgan White (23, AUS) koos Team Delta Lloyd voor specialisten voor de verschillende posities aan boord.

Nieuwe route

Voor het eerst in de geschiedenis van de Volvo Ocean Race doet de vloot vanuit Kaapstad Azië aan. Dat betekent een nieuwe route met enkele belangrijke beslissingsmomenten, waarmee niemand ervaring heeft. De deelnemers zetten momenteel koers naar het zuiden richting de Roaring Forties, weg van de Kaap. Volgens walnavigator Frits Koek gaan ze slechts tot een graad of 37 zuiderbreedte. Daar pikken ze rond zondagavond of maandagmorgen de sterke westenwind op, waarmee ze twee tot drie dagen naar het oosten varen.

Het is aan navigator Matt Gregory (USA) en schipper Bérmudez om op het juiste moment koers te zetten naar India in het noorden. Als het roer om is, komen ze in de zuidoostpassaat terecht op weg naar de Doldrums. Na het passeren van de evenaar wacht de volgende uitdaging, die van het moessongebied. Onderweg kunnen we weer punten worden verdiend bij de scoring gates ten zuiden van Mauritius en langs de meridiaan van 58 graden oost. Die zorgen er tevens voor dat het veld uit de buurt blijft van de ‘piratenzones’.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video's op Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.com
Foto: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: