Booth/Nieuwenhuis verstevigen voorsprong op Aruba

StartOp maandag 17 november 2008 verstevigden Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis hun voorsprong in de Aruba Heineken Catamaran Regatta. De Nederlanders pakten beide dagzeges bij opnieuw lastige zeilcondities op de Caribische Zee. Pols/De Waard staan gelijk in punten met Zanen/Heemskerk, maar behouden vooralsnog hun tweede positie. Het racen gebeurde vandaag volgens de oude stijl, aangezien het wedstrijdcomité er een ouderwetse driehoeksbaan inlegde.

De dag begon met grote, zwarte wolken boven het zuidpunt van Aruba. De vloot was amper op het water of de regen zette door. De wind was daarbij zeer variabel, dus ging de uitstelvlag omhoog. Maar na de eerste paar donderklappen besloot het comité om de deelnemers terug naar het strand te sturen. Dat gaf de zeilers de tijd om wat aan de trim te veranderen, bij te kletsen of om even siësta te houden. Gedurende de lunch klaarde het op en nam de bries toe tot 10-12 knopen. Goed genoeg om de Setar en Martinair Races te zeilen.

Booth: ‘Leuk baan met interessante tactiek’

“Nou, het was precies andersom”, reageerde Mitch Booth op de vraag hoe het was om weer eens een olympische baan te varen. “We gingen nu met de klok mee rond de boeien en het was altijd de andere kant op. Het is lang geleden dat ik boeien rechtsom heb gerond.” Er stond een parcours van twee driehoeken en een lus op het programma. “Dat was wel weer eens leuk met een interessante tactiek. De condities waren tricky, maar dat kun je verwachten met een aflandige passaatwind. In het spinnakerrak langs de kust viel veel te winnen en te verliezen.” Booth en Nieuwenhuis gingen met een straatlengte voorsprong om de bovenboei in de eerste middagrace, maar bleven aanvankelijk iets te lang onder de wal. Pols/De Waard en Zanen/Heemskerk kozen voor de zee en dichtten het gat. Toch wisten de olympiërs hun koppositie vast te houden.

Nieuwe F18

Water, zon en vooral funWater, zon en vooral funTeam Zwitserleven vaart deze week op een oudere Hobie Tiger uit 2005 en is desondanks behoorlijk snel. Booth: “Het ontwerp is vijftien jaar oud, maar doet het nog prima. Al moet je er wel hard voor werken.” Momenteel is het oranjeduo betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Hobie F18. Booth: “We besteden veel tijd aan het perfectioneren van de details. Bijna alles is nieuw en er zijn geen compromissen, aangezien het model misschien opnieuw vijftien jaar moet meegaan.” De Nederlandse olympiers veroorzaakten deze zomer nogal wat commotie door in de Tornado-klasse een Code Zero te introduceren. Die zal niet op de nieuwe F18 verschijnen. Booth lacht: “Dat mag niet volgens de regels.”

Pols: “Ervaring helpt”

Gedurende de eerste drie dagen of sterke strijd, zetten Xander Pols en Frank de Waard een constante resultatenreeks neer met enkel vierde plekken. Vandaag scoorden de mannen een vierde en tweede plaats, waarmee ze tweede overall blijven. Oud-winnaar Pols: “In dit wisselende weer moet je vaak schakelen en dat ligt me wel. Vroeger niet, maar de ervaring met Aruba en als zeiler helpt. Ik vind het super stoer om hier met Mitch en Mischa om de punten te strijden. Dat zijn toch de grote jongens in het catamaranzeilen. Om terug te komen van een vijfde naar een tweede plek is fantastisch. We hadden nooit samen gevaren, dus ik ben echt blij.”

Avontuur

De kleine klasse met langzamere cats wordt gedomineerd door de lokale jeugd. Vader Martin en dochter Nicole van der Velden begonnen de serie met een diskwalificatie, die ze recht zetten met vier eentjes op rij. De broertjes Grijpma en hun stuurman Henk-Johan Hankart staan stevig tweede. Sil Grijpma (11) over zijn avontuur van vandaag: “We doken en toen vloog ik helemaal om het voorstag heen. Dat had ik nooit eerder meegemaakt.” Amanda Westerga bemant aan boord bij de Oostenrijker Manfred Thomasch. Zij staan derde. Westerga: “Mijn moeder vervangt mij in de ochtenden als ik op school zit.” Beide jeugdzeilers doen volgend jaar mee aan het WK Dart 18 dat op Aruba plaatsvindt.

Dinsdag 18 november is een rustdag.

Top vijf <105 vloot (35 deelnemers) na vijf races en een aftrek:
1. NED – Booth/Nieuwenhuis, F18 Hobie Tiger, 4 punten
2. NED – Pols/De Waard, F18 Nacra Infusion, 10 punten
3. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Hobie Tiger, 10 punten
4. GBR – Sunnuck/Farren, F18 Nacra Infusion, 17 punten
5. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 19 punten

Top drie >105 vloot (6 inschrijvingen) na vijf races en een aftrek:
1. ARU – Van der Velden/Van der Velden, Dart 18, 4 punten
2. ARU – Grijpma/Hankart, Dart 18, 8 punten
3. AUT – Thomasch/Westera, Dart 18, 15 punten

De Aruba Catamaran Regatta wordt mogelijk gemaakt door Heineken, Aruba (ATA), Martinair, Hapag Lloyd, Holiday Inn, Setar, AWA, Coca Cola, TNG, Does & Cadushi, Aruba Aloe, Palmtours, Aruba Watersports Center, Atlantis, Pelican Nest, Moomba Beach, Zwitserleven en Alfons de Letter.

www.arubaregatta.com
Foto’s: Clairematches.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: