Portimao Global Ocean Race: Beluga Racer en Roaring Forty winnen eerste etappe

Beluga RacerIn de eerste etappe van de Portimao Global Ocean Race die eindigde in Kaapstad was het zoals verwacht Beluga Racer die als eerste in de dual-handed klasse finishte. Het Duitse duo overschreed op zondag 16 november de finishlijn rond 11u00 GMT. Zij hadden sinds 28 oktober bij de passage aan poort nummer 2 ter hoogte van Recife resoluut de leiding genomen en stonden die niet meer af. In de solo klasse was het onze landgenoot die onbedreigd de eerste etappe op zijn naam schreef, al kreeg hij tot driemaal toe met materiaalpech te maken.

Boris Herrmann en Felix Oehme zeilden met hun Class 40 Beluga Racer een perfecte wedstrijd. Zij legden de 7000 zeemijlen tussen Portimao en Kaapstad af in exact 5 weken. Slechts 3 uur later finishten Felipe Cubillos en José Munoz met hun spiksplinter nieuwe Class 40 Desafio de Hornos. Ook zij kenden een probleemloos parkoers en konden het Duitse duo tot op het laatst onder druk zetten.

Als derde boot in de dual handed klasse eindigde het Britse jacht Team Mowgli, met aan boord Jeremy Salvesen en David Thomson. Zij overschreden de meet in het aanzicht van de Tafelberg op maandag 17 november om 9u22’45” GMT, oftewel rond half 12 lokale tijd. Opmerkelijk is dat Salvesen nog maar enkele jaren terug zijn eerste stappen aan boord van een zeilboot zette. En nu zeilt hij al in een wedstrijd rond de wereld en geniet naar eigen zeggen van iedere minuut.

Sterke prestatie van Michel KleinjansSterke prestatie van Michel KleinjansIn de solo klasse finishte vandaag om 11u40 GMT onze landgenoot Michel Kleinjans met zijn Roaring Forty als eerste. Ondanks problemen met zijn verstaging, tot 3 maal loste de D1 maar gelukkig voor Kleinjans zonder zware gevolgen, werd hij onbedreigd winnaar in deze eerste etappe. In het eerste deel zeilde hij zelfs continu mee in de kopgroep en lag hij een ganse tijd aan de leiding van het volledige deelnemersveld.

Nu zit zijn langste tijd solo op zee er op en kan zijn gehavende Open 40 uit het water voor herstelwerken. Met wat er nog op het programma staat kan zijn boot maar beter in topconditie worden gebracht. Ondertussen wordt zijn enige rivaal, de Nederlander Nico Budel met Hayai, pas tegen vrijdag in Kaapstad verwacht. De laatste in de dual handed klasse, Kazimir Partners, wordt zelfs nog later verwacht.

De start van de tweede etappe, die de deelnemers van Kaapstad naar Wellington Nieuw-Zeeland brengt, is met unanieme goedkeuring verschoven naar 13 december. Vooral de laatste 2 deelnemers zullen daar niet rouwig om zijn.

http://portimaorace.com
Foto’s: Brian Hancock

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: