Thomas Coville is vandaag met Sodeb’O begonnen aan zijn recordpoging

SodeboVandaag, dinsdag 18 november, enkele minuten voor 14u00 GMT is de Franse solo-zeiler aan boord van zijn trimaran Sodeb’O vertrokken voor een recordpoging tegen de tijd, zeilend met een trimaran solo rond de wereld. Het was precies 13 uur 54 minuten en 14 seconden dat de maxi-trimaran de virtuele startlijn ter hoogte van de Frans Bretoense havenstad Brest overschreed. Hij moet die lijn in de andere richting ten laatste op 15 januari 2009 om 3 uur 27 minuten en 20 seconden opnieuw overschrijden om het record op naam van Francis Joyon te verbeteren.

In een noord-noordwester van 15 tot 17 knopen sterk vertrok de Franse schipper met één rif in het grootzeil en met als voorzeil het stagzeil. “Dit is het moment waarop we nu al enkele weken zitten te wachten. De vrijheid om zelf zijn startmoment te kiezen is van cruciaal belang in dergelijke onderneming. We hebben beslist om nu te vertrekken omdat de situatie ter hoogte van de Canarische en de Kaapverdische Eilanden opgeklaard lijkt te zijn. Als ben je daar natuurlijk nooit 100 procent zeker van”, aldus Thomas Coville.

Volgens het theoretisch model zou Sodeb’O binnen de week aan de evenaar moeten verschijnen. De voorspelde windsnelheden en vooral de windhoeken lijken favorabel voor een snelle startweek. “Ik geef toe dat ik hou van het moment van ik in actie kan schieten. Daar deden we tenslotte al die voorbereidingen voor. Toch voel ik ook een beetje spijt om land te verlaten, want ik vaar tenslotte richting een vijandige oceaan”, waren de laatste woorden over de radio van Coville.

www.sodebo-voile.com
Foto: Jacques Vapillon/DPPI pour Sodebo

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: