Tweede Grevelingen Wintercup 2008-2009, meer wind en meer deelnemers

Grevelingen wintercupNa een geslaagde wedstrijd in oktober met weinig wind, kwamen zondag 16 november 129 schepen naar Marina Port Zélande om aldaar de tweede wedstrijd van het winterseizoen te varen. Zaterdagmiddag was menigeen al in de haven te vinden. Er stond een flinke wind, maar dat weerhield sommige fanatiekelingen niet om even naar buiten te gaan voor een trainingsrondje. Na even lekker uitgewaaid te zijn, was het goed toeven in restaurant Le Bateau, waar een groot scherm stond waarop foto’s en films van de wedstrijd in oktober werden getoond.

Na een welverdiende nachtrust stond de wedstrijdtafel op zondagochtend om 8:30 klaar in het restaurant voor de binnenstromende zeilers. Er waren een aantal nieuwe deelnemers, welke zich kwamen aanmelden en enkele details uitgelegd kregen. De rest zocht een plekje en wachtte het palaver af, waar de laatste mededelingen gedaan werden voordat de schepen naar buiten konden gaan. De windverwachting was de laatste dagen naar boven bijgesteld. Uiteindelijk was er rond de 14 knopen wind, later in de middag toenemend. Hard werken dus!

Na het palaver gooide het startschip de trossen los en vertrok met de 129 deelnemende schepen in zijn kielzog naar het startgebied. Daar werd iets na half elf als eerste gestart door de klasse Toer 4/5. Even later mocht Toer 3 weg, gevolgd door Toer 1/2. Niet iedereen wist even scherp te starten, maar uiteindelijk was iedereen op weg naar de bovenboei, welke eerst gerond moest worden om daarna verder het Grevelingenmeer op te gaan voor de baan rond de boeien.

Nu de Toer gestart was, konden de ORC-gemeten schepen zich opmaken voor de start. Als eerste was ORC 3/4/5 aan de beurt. De oplettende schippers hadden door dat de pin-end voordelig lag ten opzichte van het startschip. Het was dus dringen bij de pin-end! Een enkeling waagde zelfs een start over stuurboord, wat goed uit bleek te pakken.

Hierna kon ORC 1/2 richting de bovenboei. Iedereen was er goed bij, alleen de Just-Us had een probleem met zijn genua-val en moest daarom het hele veld ruim voor laten gaan. Wat een pech! Deze achterstand was niet meer goed te maken, want bij de finish konden zij nog net de rib van de organisatie aanroepen of zij de laatste boei nog even konden laten liggen, zodat zij nog konden finishen.

Spi's komen kriskras naar benedenSpi's komen kriskras naar benedenNu de Toer en ORC klassen even zoet waren op het zoute water van de Grevelingen, kon de aandacht op de eenheidsklassen gericht worden. De J-80 en First 31.7 gingen wederom voor drie wedstrijden up-down. Er werd op het scherpst van de snede gevaren, dit resulteerde bij de start van de J-80 al in een general recall. Een paar minuten later lukte het wel iedereen reglementair te starten en kon het spektakel beginnen. Erg mooi om te zien hoe al die gekleurde gennakers en spinnakers kriskras door elkaar naar beneden kwamen!

De volgende wedstrijd is 14 december, we hebben er nu al zin in! Zaterdagavond 13 december zal er in restaurant Le Bateau een presentatie van Henk Plaatje zijn, de man die er bekend voor staat wedstrijdregels in een zeer eenvoudige en begrijpelijke vorm uit te leggen. Toegankelijk voor iedere zeiler en zeker iets wat je niet wil missen. Noteer deze datum dus in uw agenda! Houd de website in de gaten voor meer informatie. Wilt u helemaal goed op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor de mailinglist via de website!.

Uitslagen en foto's van de afgelopen wedstrijd vindt u op de website.

Foto's: Grevelingen Wintercup

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: