Wedstrijd verslag J80 Grevelingen cup 16 november 2008 vanuit GER524

J-80 GERZondag morgen verliet GER 524 om 9u zijn box in Brouwershaven om koers te zetten richting Port Zelande. Het miezerde lichtjes en de wind waaide matig met windkracht 4 vanuit westnoordwest. Onderweg trachtten we onze stramme en slaperige spieren warm te maken door enkele overstag manoeuvres in te oefenen. Aangekomen in Port Zelande groetten we de J80 vloot die reeds talrijk aanwezig was op deze grijze zondagmorgen. Tot onze blijde verbazing bleek dat er naast de 7 andere boten die ook aan de wedstrijd van 12 oktober deelnamen (het all-women team Joie de Vivre, DJ, Grijs, Seagull, Yes, Jippe J, en nJoy), er ook drie ‘nieuwe’ J80s in Port Zelande aangemeerd lagen (de spiksplinter nieuwe Jelly Fish, Yes van Hans de willigen en oudgediende Jack). Dit bracht het deelnemersveld in totaal op 11 boten.

Op het palaver klonk het dat er –net zoals vorige keer- upwind-downwind wedstrijden op het programma staan. De boeien zouden een halve mijl uit elkaar liggen wat garant zou moeten staan voor veel afwisseling (lees inspanning). De J80 klasse zou als voorlaatste starten, wat ons voldoende tijd gaf om voor het eerst met het vernieuwd team de manoeuvres in te oefenen. Ondertussen was de wind lichtjes aangewakkerd, met korte vlaagjes tot 5 bft.

Drukte aan de bovenboeiDrukte aan de bovenboeiAls eerste race schotelde de wedstrijdleiding ons 3 rondjes voor. De pin was overduidelijk bevoordeeld waardoor iedereen hier begon samen te troepen net voor de start. Dertig seconden voor de start zette we de genua bij, maar de gehoopte explosieve acceleratie volgde niet waardoor we met weinig snelheid de startlijn kruisten. Zowel DJ als Jack waagde een stuurboord start net aan de pin. Hun stoutmoedigheid zorgde ervoor dat zij het pak naar de bovenboei leidden. Bij de eerste bovenboei troepten alle boten samen. Het verschil tussen de eerste en laatste boot was miniem. We maakten geen fouten tijdens de manoeuvres wat ervoor zorgde dat we drie rondjes en ongeveer dertig minuten later als eerste finishten met een paar bootlengtes voorsprong op Jack. De rest van de vloot volgde snel.

Het waarschuwingssignaal voor de tweede race werd gegeven enkele minuten nadat de laatste First 31.7 gefinisht was. Tijdens de startprocedure werd de bovenboei nog in allerijl verplaatst. De wedstrijdleiding was zo vriendelijk om ons attent te maken op het feit dat de race nu uit vier rondes zou bestaan. De wind blies matig vanuit noord noordwestelijke richting. De pin bleef echter nog steeds (minimaal) bevoordeeld. Ieder wou en zou deze keer een goede start maken. Al dit enthousiasme leidde tot een algemene terugroep. De tweede poging was wel de goede. We accelereerden goed en vlogen vrij en met snelheid over de lijn. Ook deze keer bleven alle boten dicht bij elkaar wat voor wat (vriendelijk) geroep zorgde aan de eerste bovenboei. Jippie J ging als eerste rond de boei, op de voet gevolgd door de rest van het pak.

Downwind, zorgde een strik in de genaker voor wat spanning aan boord. ‘Gelukkig’ waren we niet de enige met problemen. Met wat koelbloedigheid en gesleur aan de spival loste dit probleem zich vanzelf op. Omdat de wind niet krachtig genoeg was om de boot te laten planeren, was ons motto: zo laag mogelijk, maar met voldoende druk. Iedereen hing met lijf en leden aan loef om de genaker zoveel mogelijk vanachter het grootzeil naar loef te roteren. Na vier toertjes finishten we, met een minimale voorsprong, weer als eerste. De sfeer aan boord kon niet meer stuk. Het was tijd voor een paar bananen, krentebollen met boter en wat energie-drankjes. Onze maaltijd stond in schril contrast met die aan boord van Jippie J. Zij vierden hun resultaat met bier.

Water !!!Water !!!Voor de derde en laatste race was de wind nog verder noordelijk gedraaid en aangewakkerd tot een kleine 5 bft. De derde start had iets chaotisch. De niet-eenheidsklassen (toering, ORC) finishten aan stuurboord zijde van het startschip. Onze startlijn lag aan bakboord. Dit betekende dat de boten die wilden finishen vanuit een richting kwamen die ongeveer parallel lag met onze startlijn. Je kon dit vergelijken met rijden op een autosnelweg met vrachtwagens die al spookrijdend gestaag jouw richting opkomen. Dit bleef jammer genoeg niet zonder gevolg. Kort voor de start volgde een hevige aanvaring tussen Jack en een toering boot. De schade aan de romp was aanzienlijk, waardoor Jack wijselijk besliste om zich uit de wedstrijd terug te trekken. Ook wij waren een beetje uit ons lood geslagen door de commotie waardoor we onze start volledig mis inschatten.

Amper 10 seconden voor de start, vaarden we met snelheid op de startlijn richting de pin. Als we geen individuele terugroep wilden riskeren, zat er niet anders op dan weg te gijpen en een nieuwe aanloop ten nemen. We gingen als laatste over de lijn en waren op achtervolgen aangewezen. Dit leverde enkel interessante snelheidsduels op met zowat alle andere boten. Met onze boot in ‘snelheidsmodus’ bleken we in staat om beetje bij beetje achterstand goed te maken. Bij de laatste ronding van de bovenboei, konden we als derde de genaker hijsen, net na DJ en seagull. Op ongeveer een vierde mijl van de finish zorgde een windvlaag ervoor dat we net na Seagull maar voor DJ, die iets dieper vaarde, over de finish lijn schoten.

Na de wedstrijden verzamelde zo goed als de hele vloot op de steiger in Port Zelande om na te kaarten en strategieën uit te wisselen. Hier bleek dat niet enkel Jack schade had opgelopen. Ook Jippie J en de EnJoy lag aangemeerd met verwrongen scepterpaaltjes. De immer goed-geluimde Erik en Emma bleven er ondanks alles heel rustig onder. Iedereen keek met plezier terug op een geslaagde wedstrijddag. Plannen werden gemaakt voor de volgende trainingsdag.

Uitslag J-80 - Vlag J Race Race 16 November 2008
No Zeilno Naam Punten 1 2 3
1 GER 524 T Hanse, J-80 GER 524 3,0 1 1 2
2 NED 7945 J. Grinwis, J-80 Seagull 8,7 3 2 1
3 BEL 345 T de Jonghe, J-80 DJ 25,4 4 6 3
4 NED 8930 W de Block, J-80 Jack 26,7 2 3 dnf
5 NED 703 R. Mink, J-80 Grijs 32,0 10 4 4
6 NED 273 C van Veen, J-80 nJoy 36,0 7 7 5
7 NED 831 Laura Vroon, J-80 Joie de Vivre 37,4 6 8 6
8 NED 5886 J.J.,Roth, J-80 JAVELIN 38,0 9 5 7
9 NED 319 E.P. Scheeren, J-80 Jippie J 43,0 8 9 8
10 NED 7988 A Vlamings, J-80 Jellyfish 46,0 5 dnf dnf
11 GC 574 H de Wilgen, J-80 Yes 53,0 11 dnf dnf

Vanuit Ger 524, over en uit.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: